Eleven nőcik – Kiss Márta: "Szeretem, ha az ecsetvonásaim alapján beazonosítják a képemet"

2018 telén egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. 2019 decemberétől a sorozat folytatódik, újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg, természetesen a teljesség igénye nélkül. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk huszadik részében lássuk és olvassuk Kiss Márta pedagógust, képzőművészt.

Eleven nőcik – Kiss Márta: "Szeretem, ha az ecsetvonásaim alapján beazonosítják a képemet"
Kiss Márta (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBotka Ildikó, Bott Domonkos LíviaBugár AnnaCsölle RitaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay EnikőHodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaJakoda Rátz KatalinKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaLovas MáriaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsófiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

KISS MÁRTA
 
Festő, képzőművész, pedagógus (31) - Kisfalud
 
Itt keresd:
 
Web: www.kisskukurica.com
 
E-mail: kisskukurica@gmail.com

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

M. Kiss Márti vagyok, rajzszakos tanító néni a Vámbéry Ármin Alapiskolában, képzőművész, pontosabban festő – monumentális festő és néhány hónapja még a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének elnöke voltam. Lemondtam.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

A legbüszkébb azokra a plakátokra és falakra vagyok, amelyeket együtt a gyerekekkel festettünk meg az iskolában. Például a legutóbbi, ami absztrakt alapon Csallóközünk növényvilágát mutatja be. A művészetben pedig talán a VÚB bank által hirdetett Az év festménye 2017 című rendezvényen elért 2. helyezésnek örvendezek. Ezzel pénzjutalom párosult, és ezért 3 hónapot Los Angeles-ben tartózkodtam.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Szeretem a lendületes munkát, a céltudatosságot, szeretem a természetességet, emberséget, szeretem a visszajelzést. A JÓ visszajelzést! :-) Szeretem, ha a diák önállóan, bátran és kreatívan egészíti ki a feladatot. Szeretem, ha az ecsetvonásaim alapján beazonosítják a képemet. Ez mind jó érzés, az ellenkezőiket pedig nem szeretem.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Míg napközis tanító néni voltam, a gyerekek a kicsi kezeikkel mindig lekapargatták a notebookomról a rászökött festéket. Ez 3 éve volt, azóta csak gyűlik a festék a képernyőmön. :-)

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Nem vettek fel a pozsonyi képzőre (hetedik lettem, hatot vittek). Pár hónap bőgés után elmentem pedagógiát tanulni, szerencsémre.

Ott tanított Brunovsky Dániel (a 90-es évek szlovákiai neoexpresszionizmusának ismert alakja). Dano meglátta bennem a tehetséget és segített. Visszatérített a művészi énemhez. Szerencsének gondolom ezt, mert mára két olyan dolgot csinálhatok párhuzamosan, amit nagyon szeretek: taníthatok és festhetek (alkothatok).

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Az utóbbi 5 évben párhuzamosan két szakmában próbáltam jeleskedni. Tanítottam és közben alkottam. A Vámbéry suliban megfestettem egy 38 x 1,6 méteres falon Vámbéry Ármin életútját, illusztráltam az Irány a Macskarév című játékot, egy Tündér Ilonáról és egy Szent Lászlóról szóló kifestőt, továbbá Hodos térképét, monumentális vásznakra megfestettem a megyeri Plauter Kúria (5 x 2 m) és a Thermal Corvinus fürdő (3 x 2 m) területeit madárnézetből, valamint a Szent György a Csallóközben (2,5 x 2 m) című festményt a DAC-stadion kápolnájába. Ez idő alatt lezajlott kb. 8 önálló, illetve 40 hazai és külföldi kollektív kiállításom. 2018-ban 3 helyen megszerveztük a 30 év a szlovákiai magyar képzőművészetből című kiállítást, ami katalógussal párosult. Minden évben elkészítettem a Virgoncok iskolai bábcsoportunk díszletét, részt vettem hazai és külföldi szimpóziumokon, a Habán-házak falait dekoráltam és még sok-sok mást. 

Szorgalommal és akarattal vagyok, ahol vagyok. Sok-sok éjjeli munkának is a gyümölcse ez az állapot, ami még messze nem elég. A közeljövőben lesznek változások.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Elkezdtem számolni, sajnos. A tapasztalással kicsit megfakult a naiv bizalmam, szeles őszinteségem. Hiányzik!

Egy idézet gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben / „ életfilozófiád“ /?

Engem A kis herceg kísérget. :-) "Az teszi széppé a sivatagot (...), hogy valahol egy kutat rejt." "A tekintély legelső alapja az értelem (...). Jól csak szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Karácsonykor 5 darab, A kis herceg című könyvet ajándékoztam kicsi szeretteimnek. Hármat angolul, egyet magyarul, egyet szlovákul.

A nőci, ha eleven logója

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Mindenkinél nagyon meghatározó, hogy miben nevelkedett. Szerencsés és hálás vagyok, hogy szeretetben és egészséges családban nőttem fel, ahol kicsit jutott a munkából, szigorból is. Mai kitartásomhoz hozzájárul az  is, hogy például anyukánk ködben, szélben, napsütésben bicikliztetett minket Egyházgellébe, iskolába (6 km), míg az autó otthon állt a garázsban. Ma már ez a húzás anyum részéről nagyon szimpatikus nekem, akkor nem volt. :-)

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Szeretem, hogy szeretnek a gyerekek és az emberek. Nem szeretem, hogy keveset olvasok, kevés filmet nézek, és hogy ritkán mondok nemet. De ez mind csiszolható. ;-)

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Értékelem, ha valaki őszinte – lehet nyers, de legyen őszinte.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Színesen válogatok:

Anastázia Guzanová „Aguzannis“ néven labradorokat tenyészt, oktat, iskoláztat. Ő egy nagyon kitartó személy. Rendszeres, áldozatos munkája, óriási türelme mindig lenyűgöz.

Kovács Csonga Anikó grafikusművész, a klasszikus grafika fortélyait hűen munkálja. A VII. Szabadművészeti Biennálén Trencsénben díjazták a tehetségét, az Egzisztencia című alkotását. Imádom őt, mert az egyik leggerincesebb ember, akit ismerek.

Nagy Csilla alsó tagozatos és angol szakos tanító néni, atléta. Sokszínű személyiség, aki rendszeresen sportol, olasz filmeket néz, és meglátogatta Kanadát. Korrekt, nem nyomakodó, szerény típus, arany beköpésekkel.

Vörös Mária speciális pedagógus, neuropedagógus, aki tapasztalatai és az empatikus érzékenységének hála egy pillantásra meg tudja állapítani a diák gondjait, javait.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Induljon el egy cél után, kitartóan cselekedjen, de közben járjon sokat természetbe! ;-)

(szt/ hrn)