Eleven nőcik (interjúk) – Molnár Karácsony Emőke: "Minden pici fejlődés előrelépés és nagy öröm"

December első két hetében volt megtekinthető "A nőci, ha eleven" című jótékony célú kiállítás a dunaszerdahelyi Buena kávézóban Horváth Reni (Horen) fotográfus varázslatos őszi portréiból. A kiállított fotókon 29 "eleven nőci" szerepelt a tágabb régiónkból, akikkel egy-egy interjú is készült, melyek közül naponta egyet közlünk a Paraméteren. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Az interjúsorozattal január elején érünk a sor végére. A sorozat huszonhatodik részében következzék Molnár Karácsony Emőke, csecsemő- és kisgyermeknevelő, babamasszőr. Olvassák szeretettel! (26.)

Eleven nőcik (interjúk) – Molnár Karácsony Emőke: "Minden pici fejlődés előrelépés és nagy öröm"
Molnár Karácsony Emőke (Fotók: Horen)
A kiállításon szereplő hölgyek (a listát fokozatosan kattintható linkekkel töltjük fel): 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

MOLNÁR KARÁCSONY EMŐKE
 
Diplomás csecsemő- és kisgyermeknevelő, babamasszőr, a Baba-Mama Klub Dunaszerdahely megálmodója és vezetője, bébiszitter-közvetítő, a Szülő-kör tagja / Dunaszerdahely
 
Itt keresd:
 
Facebook: Baba-Mama Klub Dunaszerdahely / Itsipitsi Varázsműhely / Szülő-kör / Bébiszitter közvetítés/M-Baby Care s.r.o

Kapcsolódó cikk:
 
Ragyogó tekintetű gyermekek, nehéz sorsú családok részesültek a dunaszerdahelyi nőcis kiállítás melletti gyűjtésből

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod,ki vagy és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Korai mozgásfejlesztéssel foglalkozó csecsemő- és kisgyermeknevelő, anya, zsémbes feleség, nyüzsgő nőszemély, akinek élete a pörgés, és akinek mindig kattog az agya valamin.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb, és mit szeretsz benne a legjobban?

Szívügyemnek a babaklubot tekintem, és arra vagyok a legbüszkébb, hogy már 4 éve töltik velünk az anyák a legkisebbekkel a délelőttöket. Szívmelengető érzés látni az énekszóra elmosolyodó apró arcokat, hogy a foglalkozások alatt anya és baba minőségi időt tölt együtt, egymásra figyel, erősödik a kapocs köztük, boldogok és önfeledten játszanak, mindeközben pedig szocializálódnak is. Mintát mutatunk nekik az otthoni játékra, énekeket, mondókákat, mozgásokat memorizálnak, mindeközben pedig észrevétlenül fejlődnek.

Minden egyéni fejlesztés végén büszke vagyok, az anyukára a kitartásáért, a türelméért, a gyermekébe vetett hitéért, büszke vagyok a babára, aki sokszor küzd egy-egy mozdulattal, de akar és a fejlesztés végén tud is. Ilyenkor minden pici fejlődés előrelépés és nagy öröm.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves szituációt/történetet!

A gyerekek őszinték, tiszták, az érzelmeiket nyíltan kifejezik, aki velük dolgozik, tudja, hogy ha szeretettel fordulunk feléjük, kedvességet kapunk vissza. Minden nap történik velem ilyen, nehéz kiragadni egyet is. Az olyan apróságok, mint egy kis ölelés, egy őszinte bók, egy apró virág, egy mosoly, érintés teszik széppé a mindennapokat. Az olyan beszélgetéseket kedvelem legjobban a gyerkőcökkel, amikor bizalmasan elkotyognak valami otthoni kínos szituációt, amitől az anyukáknak kissé kipirul az arca. :-)

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Az édesanyám. Ízig-vérig anya. Bár nagyon sokban különbözünk, neki köszönhetem, hogy az vagyok, aki, mindig bízott bennem, támogatott és korán az utamra bocsátott. Az apukám, aki a könyvelőm és tanácsadóm. Illetve a húgom, aki 14 évvel fiatalabb nálam, a vele töltött idő erősített meg a döntésben.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy! 

A nagyváros, Budapest, ahol közel 4 évet töltöttem, rengeteget adott. Bébiszitterként kezdtem el dolgozni, mellette pedig fejlesztésekre jártam koraszülött, illetve fejlődésben megkésett babákhoz. Álmodtam egy nagyot, megnyílt a Baba-Mama Klub, majd még nagyobbat és letettem az első csallóközi bébiszitter-közvetítő cég alapjait, mely nemcsak a mindennapokban lehet segítség, de esküvőkön, rendezvényeken is.

Többször is másolták már az ötleteimet, ma már úgy látom, ezek erősítettek meg abban, hogy jól csinálom azt, amit csinálok.

Az egyéni fejlesztések mellett csoportos fejlesztéseket, tanfolyamokat is tartok, és igyekszem minden előadás-meghívásra is igent mondani. Minden ilyen alkalom után formálódom és tanulok valami újat.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Határozottabb lettem, alkalmazkodóképes, ha valami nem megy, nem sírok felette, elengedem, keresek más alternatívát. Csak így lehet előrébb lépni. Rengeteg olyan embert ismertem meg, akik mind inspirálnak, kölcsönösen segítjük egymás munkáját, ahelyett, hogy irigykednénk, örülök, hogy a barátaim lettek. A munkámat még mindig sokszor hazaviszem, szívemre veszek dolgokat, rengeteget aggódok, na, erre még kicsit gyúrnom kell.

Legnagyobb tanítómesterem jelenleg Hanga, a kislányom.

A kiállítás megnyitójakor készített videónk:

Egy idézet, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

"Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat." (Antoine de Saint Exupéry)

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Igyekszem mindennek a jó oldalát nézni, a rosszban is megtalálni a jót, maximalista és lelkiismeretes vagyok, azt hiszem, ez visz előre. Öntudatos és őszinte, ami a szívemen, az a számon. Ez utóbbi talán nem mindig jó. :-)

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Leginkább a türelmemet és a kitartásomat, a legkevésbé talán azt, hogy nagyok ez elvárásaim magammal szemben, és van egy kis megfelelési kényszerem is.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve legkevésbé?

Értékelem az egyszerű mégis különleges, egyedi egyéniségeket, szomorú számomra látni, hogy sokan más ötletét másolják, lopják el, viszik tovább.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Dékány Niki, Štefkovič Patasi Ági, Horváth Reni.

Szerinted mit kéne szem előtt tartania más nőknek ahhoz, hogy ilyen „elevenek” legyenek, mint te? :-)

Akkor lesz valaki különleges, ha lelkiismeretesen, szívvel-lélekkel végzi a munkáját, mer nagyokat álmodni, nem sajnálja az idejét a megvalósításra.

Ez sokszor kimerítő, néha meg kell pihenni, de megéri. Kívánom mindenkinek, hogy találja meg azt a tevékenységet, amiben igazán önmaga lehet és kiteljesedhet benne.

(SzT)