Eleven nőcik – Nagy Szilas Ildikó: "Az én Aranyhajam által beleszerettem a hajfonás csodálatos világába"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, folytatjuk. December elejétől kezdődően újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk tizenkettedik részében lássuk és olvassuk a Dunaszerdahelyen élő Nagy Szilas Ildikót, az Aranyfonatok megálmodóját.

Eleven nőcik – Nagy Szilas Ildikó: "Az én Aranyhajam által beleszerettem a hajfonás csodálatos világába"
Nagy Szilas Ildikó (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

NAGY SZILAS ILDIKÓ
 
Pedagógus, az Aranyfonatok megálmodója (35) - Dunaszerdahely/Kajal
 
"Ami engem illet, sok szerep között lavírozom. Édesanya és feleség, pedagógus és az Aranyfonatok megálmodója vagyok többek között. Pedagógusi tevékenységem mellett szabadidőmben hajfonással foglalkozom. Számomra a fonás boldogság, feltöltődés, kikapcsolódás, kihívás, önkifejezés, önmegvalósítás és énidő…"
 
Itt keresd:
 
Facebook: Aranyfonatok

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Édesanya, feleség, pedagógus, az Aranyfonatok megálmodója, örök idealista, állandó mozgásban, változásban és fejlődésben levő nő.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Talán arra, hogy a hivatásom mellett sikerült olyan hobbit találnom, amely a szenvedélyemmé vált. Öt évvel ezelőtt a Jóisten megajándékozott egy csodálatos kislánnyal, Hanna Napsugárral. Mint minden édesanya, én is előszeretettel fésülgettem egyre hosszabbodó aranyfürtjeit. Amikor ovis lett, megkért, hogy fonjam be a haját. Akkor még csak nem is sejtettem, hogy eme kérésével ráterel engem egy olyan útra, amely új ajtókat nyit meg előttem.

Az én Aranyhajam által beleszerettem a hajfonás csodálatos világába, és megszületett az Aranyfonatok.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Szeretem, amikor a vendég elégedett, amikor napokkal később fotókat kapok, hogy a fonat még mindig tart.

Szeretem, amikor szépnek látja magát egy nő, és jó érzéssel tölt el, hogy ehhez a csodához egy kicsikét hozzátehetek és a részese lehetek.

Mivel csak annyi fonást vállalok a tanítás mellett, amennyi örömet okoz, így egyelőre nincs olyan része, amit a legkevésbé szeretnék.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Az egyik legkedvesebb történetem az, amikor egy nyári tábor keretén belül a Vovo Landben fontam a táborlakók fürtjeit. Mielőtt megérkeztem volna játszóházba, a tanító nénijük említette a kislányoknak, hogy jönni fogok, és az ebéd utáni pihenőben meg fogom őket ajándékozni egy-egy aranyfonattal. Türelmetlenül vártak engem, hiszen szentül hitték, hogy nemcsak befonom majd a hajukat, de a fonatot aranyszínűvé változtatom majd.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Sok ilyen van. Elsősorban a lányom, akinek a fején sokat kísérleteztem. Fontosnak tartom Sóki Dóra nevét is megemlíteni, aki által sikerült elsajátítanom a holland fonás fortélyait. A volt kolléganőim, akik egyben barátnőim is, terelgettek a fonás rögös útján, biztattak, „rárugdostak” erre az útra.

Végül, de nem utolsó sorban a családom és a férjem az, aki mindenben támogat. Büszke rám, örül, hogy ki tudok ebben teljesedni. Leveszi az édes terhet a vállamról, apa-lánya programokat talál ki, hogy én nyugodt szívvel áldozhassak a hobbimnak. Végtelenül hálás vagyok nekik, értük.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Jó néhányszor arcul vágott az élet. Csalódtam már szerelemben, barátban, emberekben. Ilyenkor darabjaimra hullottam, mérlegeltem, újragondoltam dolgokat, levontam a következtetéseket. Majd amikor újraépíttettem önmagamat és az életemet, mindig jobb és jobb elemek kerültek bele. Kudarcaink, csalódásaink formálnak bennünket, és ami nem öl meg, az megerősít.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Határozottabb és céltudatosabb lettem, mint az évekkel ezelőtti önmagam.

Aki ismer, tudja, hogy heves vérmérsékletű, temperamentumos nő vagyok. Évekkel ezelőtt bármilyen vitába beszálltam, érveltem, kötöttem az ebet a karóhoz, bizonygattam az igazamat. Manapság már csak mosolygok ezen. Nem vitatkozom, nem szeretnék senkit sem meggyőzni az igazamról. Ami nem tesz boldoggá, elengedem.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

„Minden lehetséges. Csak ami lehetetlen, az tovább tart.” (Dan Brown)

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Elsősorban a hitem. Hiszek a Jóistenben, jóban is vagyunk, amikor nem látom a kiutat valamiből, mindig utat mutat. Mindemellett elszánt, céltudatos, keményfejű nő vagyok.

A nőci, ha eleven logója

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

A humoromat, a szókimondó természetemet és azt, hogy elfogadó vagyok.

Kevésbé szeretem azt a tényt, hogy Pató Pál a barátom, tehát sokszor odázom, halogatom a dolgokat. Ezáltal hadilábon állok a határidőkkel.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Szeretem az egyenes és kedves embereket, nehezen viselem el a búvalbéleltséget, az alattomosságot és azt, ha valaki hangulatember.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

1. Édesanyám. A példaképem, aki egy valóságos anyatigris. Biztos pont az életemben. Odaadó, mérhetetlenül szeretni tudó nő. Még mindig támogat, aggódik értem, egyengeti az utamat. Sosem bírál, nem kritizál, nem kérdőjelezi meg a döntéseimet. Szeretném magamat egyszer olyannak látni, mint amilyennek ő lát engemet...

2. Tóth Erika, pedagógus, a Nyitnikék projekt megálmodója. Kevés olyan pedagógust ismerek, akiben ekkora elhivatottság van. Személyiségével, lényével perceken belül elvarázsolja a gyermekeket. A gyermek a tananyag nagy részét elfelejti az évek múlásával, de azt sosem, hogy hogyan érezték magukat aközben, mikor tanították. Erika egy olyan tanító néni, akire a gyerekek szívesen, szeretettel emlékeznek.

3. Horváth Reni - Horen. Csallóköz, Mátyusföld meghatározó alakja, aki törékeny alkatával, szerény természetével nagy dolgokat visz végbe. Jótékonysági akciókat szervez, közösséget épít, művészi fotókat készít, mindemellett környezettudatos életmódot folytat, példát statuál. Lebilincsel az alázatossága, jósága, kedvessége.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Bármilyen akadály gördül elénk, sosem szabad feladni. Kivéve, ha bélyeg van rajta.

(szt, hrn)