Eleven nőcik (interjúk) – Pálfy Ella: "A legjobban a segíteni tudás érzését szeretem"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, most folytatjuk, így az elkövetkezendő hetekben, hónapokban újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk harmadik részében lássuk és olvassuk az királyfiakarcsai belgyógyászt, aktivistát, Pálfy Ellát.

Eleven nőcik (interjúk) – Pálfy Ella: "A legjobban a segíteni tudás érzését szeretem"
Pálfy Ella (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

PÁLFY ELLA
 
Belgyógyász (35), Királyfiakarcsa
 
Foglalkozásod/ill. a tevékenység, ami a szívügyed: rezidens belgyógyász, 3 gyerekes anya, szívügyem a szoptatás, a hordozás támogatása a régiónkban, környezetvédelmi aktivista vagyok.
 
Itt keresd:
 
Facebook: Pálfy Ella

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana? 

Az egészséges életmód, táplálkozás, gyógyítás, a tiszta környezet és a megfelelő szülő-gyerek kapcsolat foglalkoztat legtöbbet.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Környezetünk védelmében tett lépéseimre, mivel még mindig hajlamosak vagyunk könnyelműen kezelni a helyzetet. Ideje lenne tudatosítani, hogy nem másnak kell tenni környezetünkért, hanem nekünk, mindennapos döntéseinkkel, tetteinkkel. Ezenkívül büszke vagyok hosszan szoptató fiatal anyukáinkra, a kötődő nevelés újraéledésére, hála a szoptatást támogató csoportnak és a Hurciklubnak. Büszke vagyok, hogy sok embernek segíthettem a munkám által, akár mint orvos, vagy mint magánember.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

A legjobban a segíteni tudás érzését szeretem, legkevésbé pedig az állandó harcot a megszokás, változni nem akarás ellen.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Egy édesanya sokszor írt üzenetet nekem. Többször kétségbeejtően leírta, hogy ő bármit is csinál, a kicsi újszülött sehogyan sem képes megnyugodni, a szoptatás végén sírdogál, úgy gondolja, nincs elég teje, ezért pótláshoz is nyúlt már. Leírta, hogy a szoptatás végén ő még pár milliliter tápszert képes belediktálni a kicsibe, ezért teljesen biztos benne, hogy ő képtelen táplálni a babáját. Nagyon sokszor átbeszéltük a dolgot, sokszor leírtam neki, hogy valószínűleg a kicsinek egészen más baja van, nyűgös, fáradt, próbálja máshogy altatni, ringatni, hordozni a kicsit.

Egy beszélgetésünk után az édesanya boldogan írta, hogy elfogadta, megértette, képes táplálni a kicsinyét. Megnyugodott, és többé nem nyúlt pótláshoz. Ezek aprócska, mégis nagy jelentőségű dolgok egy anya életében.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Maga a biológia mint tudomány, gyerekkoromtól nagyon érdekelt, de egyértelműen nagy hatással voltak rám tanáraim: Mgr. Szakáll Tamás és RnDr. Holczhei Árpád tanár úr, és Doc. MUDr. Silvester Krčméry Csc, az egyetem után.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Egy kicsi fővárosi kórházban kezdtem a pályafutásom, ahol hamar önállóvá kellett válnom, komoly döntéseket kellett hoznom nagyon fiatalon (természetesen vezetőim felügyelete alatt). Ez először nagyon nehéz és kétségbeejtő volt, de később emberileg nagyon megerősített, egészen más szemszögből kezdtem látni a dolgokat.

Nagyon nehéz feldolgozni a beteg emberek szenvedését úgy, hogy közben segítséget kell nyújtani, minden nap meg kell felelni az elvárásoknak.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Nagyon sokat változott a gyerekekhez, családhoz kötődő viszonyom. A második gyermekünk születése után nagyon nehéz időszak következett az életünkben, a kisfiú refluxszal született.

Sok átvirrasztott, végigsírt éjjel után találtam rá a hordozásra, mint lehetőségre, és hatalmas megváltás volt, mikor – igaz, félig ülve, de aludhattam éjjel, mellkasomon kicsi gyerekemmel. Igazából ő vezetett engem a kötődő nevelés felé.

A nőci, ha eleven logója

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra. /Weöes Sándor/

Nevezd meg kérlek a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Konokság, gerincesség, nyitottság.

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Örülök a szakmai tudásomnak, és nem szeretem a szétszórtságom.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Nem szeretem a felszínességet, az érdek diktálta viselkedést, a nemtörődömséget, értékelem a nyitottságot, tanulni, fejlődni akarást.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

MUDr. Gašpar Mária, MUDr. Kosár Kinga, Mgr. Fiala Andrea. 

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Ha valamit eltervez, ne adja fel! Menjen a saját feje után, és a körülmények eldöntik, hogy éppen jó időben, jó helyen van-e.

(szt/hrn)