Eleven nőcik (interjúk) – Dobos Bacu: "Mindig akad valaki a lagziban, aki jobban tudja, mit kéne csinálnom"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, most folytatjuk, így az elkövetkezendő hetekben, hónapokban újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk második részében lássuk és olvassuk az Alsószeliből származó, Dunaszerdahelyen élő fotóst, Dobos Bacut.

Eleven nőcik (interjúk) – Dobos Bacu: "Mindig akad valaki a lagziban, aki jobban tudja, mit kéne csinálnom"
Dobos bacu (Fotó: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

DOBOS BACU
 
Esküvő- és portréfotós
 
"Dobos Bacu vagyok, 30 éves. Dunaszerdahelyen élek. Eredetileg vízkeleti vagyok, viszont életem legnagyobb részét Alsószeliben töltöttem."
 
Itt keresd:
 
Facebook: Bacuphoto
Instagram: @bacuphoto
Blog: bacuphoto.blogspot.com

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Bacu vagyok (amit sima magyar c-nek ejtünk), közel egy évtizede hivatásos fotós.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Amikor egy-egy családba, baráti társaságba többször visszahívnak fotózni.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Szeretem amikor egy húron pendülök a fotóalanyaimmal, és ideális, naplemente előtti fényekben alkothatok. Az ellenkezőjét elképzelni sem szeretem. :-)

Nagyon fontosak a visszajelzések: egy sima köszönömtől kezdve, a "még sose láttam magam ilyennek képen"-ig, mind-mind megmelengetik a szívem, de igazán elégedett akkor vagyok, amikor saját magamnak is megfelelek. Ez sokkal nehezebb, mint az ügyfeleknek.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Rengeteg apró történet van, amit szívesen idézek föl, de egyértelműen az a legszebb, amikor megpillantottuk egymást a kedvesemmel egy esküvőn.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Végzősök voltunk a gimiben, amikor is jóbarátom, Laci a kezembe nyomott egy kis kompakt gépet, hogy dokumentáljam az utolsó napokat. Tükördarabokat ragasztottunk a tablónkra, és az egyik ilyen töredékben lefotóztam egy osztálytársnőmet. Az a kép – persze, mai szemmel már nagyon gáz – elindított bennem valamit.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy?

Az elején barátokat, ismerősöket fotóztam, aztán – viszonylag hamar – ismerősök ismerősei is megkértek, készítsek róluk fotót. Az első esküvős megkeresésem 2010-ben futott be. Lelkesen, de rettegve elvállaltam.

Közben egyetemre jártam, de már tudtam, nem fogok abban a szakmában dolgozni, fotózást szeretnék tanulni. Így otthon megszületett a kompromisszum: ha kihúzom az alapképzés végéig, elmehetek Budapestre fotózást tanulni. Egy évvel később friss diplomás gyógytornászként kerültem be a fotó szakra. :-) 

Nagyon sokat adott nekem az iskola, pedig nem éppen az esküvőfotózás volt a fő profilja – egy órán foglalkoztunk vele a két év alatt. :-) Viszont rengeteg személyes témát dolgoztunk fel fotósorozat formájában. Olyan munkák kerültek ki a kezeim közül, melyekről sose gondoltam, hogy azokra képes vagyok.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Amikor elmondom, hogy lassan tíz éve esküvőzöm, az emberek elgondolkodnak, számolgatnak, hogy akkor hány évesen kezdhettem. A párok is gyakran meglepődnek, hogy (mennyivel) idősebb vagyok náluk. Régen sok mindent a szívemre vettem. Az esküvőszezonban hétről hétre rengeteg emberrel találkozom, így elkerülhetetlen, hogy olykor kapjak egy-két kéretlen beszólást, vagy akadjon valaki a lagziban, aki jobban tudja, mit kéne csinálnom. Ma már ezek a dolgok könnyen leperegnek rólam, és nem nyomasztanak napokig.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

Ezt magamra is varrattam: Any way the wind blows, doesn't really matter to me. (Queen)

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Megbízhatóság, kreativitás és hogy manapság már tudom, mikor kell inkább csöndben maradni. :-)

A nőci, ha eleven logója

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Az előbb említett tulajdonságaim értékelem leginkább, illetve hogy

néha a legbizarrabb helyzetekben is tudok viccelni. Viszont hirtelen haragú, szarkasztikus dög is tudok lenni. Ezen jó lenne finomítani.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Az őszinteséget mindennél többre tartom, a legkisebb sumákolásnál is megrendül az illetőbe vetett bizalmam.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Bár a stílusunk különböző, Horen képei nagy hatással voltak rám pályám kezdetén. Örülök, hogy azóta nem csak kollégák, de barátok is vagyunk. (És itt sajnálom, hogy nem említhetem meg remek férfi fotós barátaimat.) Szerencsés vagyok, hogy szintén a barátaim közt tarthatom számon Mészáros Tündét, aki pilátesz-oktató és aipareht-terapeuta. Ajánlom őt, testnek és léleknek. Illetve anyukám, aki egy idősek otthonában dolgozik – végtelen a türelme és a kedvessége. 

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Nem vagyok jó tanácsadásban, én a figyelmes hallgatóság vagyok. Néha ez pont elég.    

(szt, hrn)