Eleven nőcik (interjúk): Takács Noémi, a Noémo frontleánya

December elején "A nőci, ha eleven" címmel nyílt jótékony célú kiállítás a dunaszerdahelyi Buena kávézóban Horváth Reni (Horen) fotográfus varázslatos őszi portréiból. A kiállítás két hétig tekinthető meg, ez idő alatt bárki hozzájárulhat a vele párhuzamos gyűjtéshez, mégpedig a kávézóban kihelyezett urnán keresztül. A kiállított fotókon 29 "eleven nőci" szerepel a tágabb régiónkból, akikkel egy-egy interjú is készült, melyek közül naponta egyet közlünk a Paraméteren. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Az interjúsorozat tovább tart, mint a kiállítás, várhatóan január első hetében érünk a sor végére. A sorozat második részében következzék a peredi származású, Budapesten élő Takács Noémi énekes-dalszerző. Olvassák szeretettel! (2.)

Eleven nőcik (interjúk): Takács Noémi, a Noémo frontleánya
Takács Noémi (Fotók: Horen)
A kiállításon szereplő hölgyek (a listát fokozatosan kattintható linkekkel töltjük fel): 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

TAKÁCS NOÉMI - NOÉMO
 
Énekes-dalszerző / Pered, Budapest
 
Itt keresd:
 
Facebook: Noémo zenekar
Instagram: @noemoband

Kapcsolódó cikk:
 
Ragyogó tekintetű gyermekek, nehéz sorsú családok részesültek a dunaszerdahelyi nőcis kiállítás melletti gyűjtésből

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Noémi vagyok, a Noémo dalszerző frontleánya.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb, és mit szeretsz benne legjobban?

A legbüszkébb a szellemi „termékekre”, a dalokra vagyok. A zene az önkifejezés számomra legmegfelelőbb formája. Tanít megismerni, elfogadni magamat és másokat. Folyamatosan fejlődésre serkent. Határozottságra tanít, önazonossá tesz. A zene megértő társ, szeretetet ad.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves szituációt/történetet!

Volt egy nagyon kedves, energikus lány, akit volt szerencsém kis időre megismerni egy kézműves alkotótábor kapcsán, ahol segítőként dolgoztam. Nagyon figyelmes volt, tetszettek neki a dalaim, megajándékoztam a lemezemmel. Fél évvel később összefutottam a lány nővérével, aki könnyes szemekkel mesélte el, hogy a testvére meghalt, és a temetésén a Pilleposta c. dalom szólt. Erre sose gondoltam volna, ez volt életem egyszerre legbizarrabb és legszebb visszajelzése. A dal arról szól, hogy a kimondott szavaink, tetteink pilleként szállnak az éterben. Ha egy hozzánk hasonló értékrendű emberhez érnek, akkor kicsit megpihennek a vállán, majd tovaszállnak a végtelenbe.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Régi nagy inspirációm Norah Jones, de azt hiszem, nem személyek tereltek erre a pályára. Pusztán a zene szeretete vezetett el idáig és vezet továbbra is.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Voltak meghatározó emberek, zenésztársak, csapatok, mint az Érsekújvári Rockszínpad, a Tazajó Quartett, a Kőbányai Zenei Stúdió, a Modern Art Orchestra Fekete-Kovács Kornéllal az élén, az Emil-RuleZ!-ben a vokálozás, a BülBüls, a Noémo mindenkori tagjai, az inspiráló barátaim. A mestereim: Micheller Myrtill, Dékány Endre, Murányi Márta. Ez egy soha véget nem érő fejlődési folyamat. Nem értem még célba, és soha nem is érhetek, mert mindig új célok születnek. Haladok egy úton, aminek nincsen vége.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Azt hiszem, nyugodtabb, higgadtabb, összeszedettebb  vagyok. Igyekszem lerakni az „akarást”. Jobban tudom összpontosítani az energiáimat.

Egy idézet, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

„A gyerekek művészete a játéka, a felnőttek játéka a művészet.” – Dékány Endre

Ez a mondat segített a nehéz súlyokat leraknom. A megfelelési kényszert magamnak és másoknak, az előbb említett „akarást”. Ez csak egy játék.

Minden pillanatban minden jelen van ahhoz, hogy a legboldogabb, legkiegyensúlyozottabb lehessek. És úgy hiszem, ez mindnyájunkra igaz.

Nevezd meg kérlek a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Nem tartom magam különbnek másoknál, sem sikeresnek, csak elégedettnek. Nem is célom a siker. A célom csak annyi, hogy minél több embernek tudjak adni a zenén keresztül. Tudjak kapocs lenni. A siker maximum egy következménye lehet mindennek. Az egyetlen fontos tulajdonság mindehhez az érzékenység.

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Leginkább a saját magamnak megteremtett békét és az önazonosságot értékelem. Legkevésbé a lustaságom és a makacsságom szeretem. Mindkettőt igyekszem levetkőzni.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve legkevésbé?

A hitelességet, gyermeki nyitottságot értékelem a leginkább. A legkevésbé a büszkeséget.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Nem szívesen emelnék ki senkit, Vagy ha igen, akkor anyukámat, aki mindig mindent megold, nagyon erős, kitartó, önzetlen. Félretéve a saját érdekeit, mindig segít rajtunk.  

Szerinted mit kéne szem előtt tartania más nőknek ahhoz, hogy ilyen „elevenek” legyenek, mint te? :-)

Minden nő eleven! Van egy családteremtő, otthonteremtő képességünk. Figyelmesek vagyunk, empatikusak és törödőek. A férfiak pedig stabil bástyaként egyensúlyoznak ki minket. Nőnek lenni jó! 

A kiállítás megnyitójakor készített videónk:

(SzT)