Eleven nőcik – Récsei Noémi: "A szlovmagy közeg kiemelten kedvez a gondolkodóknak"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, folytatjuk. December elejétől kezdődően újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk tizenegyedik részében lássuk és olvassuk Récsei Noémi televíziós és rádiós műsorvezetőt.

Eleven nőcik – Récsei Noémi: "A szlovmagy közeg kiemelten kedvez a gondolkodóknak"
Récsei Noémi (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

RÉCSEI NOÉMI
 
Televíziós és rádiós műsorvezető - Zselíz/Galánta

 
Itt keresd:
 
Facebook: Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Amennyiben identitásom elemeire kellene bontanom magam, akkor olyan jelzők jutnának eszembe, hogy európai, szlovákiai magyar, nyitott, gondolkodó, cserfes, szélsőségesen extroveltált, ötletelő, örökmozgó. Hogy mivel foglalkozom? Azzal, ami boldoggá tesz, amiben teljesnek érzem magam.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Az ismert műsorvezető, Veiszer Alinda nyilatkozta egyszer, hogy azt tartja élete eddigi legnagyobb teljesítményének, hogy hátszél és kapcsolatok nélkül tart ott, ahol. Én is erre vagyok a legbüszkébb.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Legjobban azt szeretem, hogy a kritikus gondolkodás, az önálló véleményformálás és -nyilvánítás a kenyerem.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szlovákiai magyar műsorvezetőként sokkal több perspektívából világíthatok meg egy-egy problematikát. A kontaktushatásokkal átszőtt szlovmagy közeg kiemelten kedvez a gondolkodóknak.

Mivel nyitott, örök optimista vagyok, ezért kevés olyan tényezőt tudok megemlíteni, amelyet nem tartok annyira kedvezőnek. Az az egyik szívfájdalmam, ha látom, hogy logisztikai harcot kell folytatnom az idővel.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Ha majd eljön az idő, hogy képkockákban pörögjön le szemem előtt életem filmje, akkor biztosan ott lesz annak a pillanatnak az emléke, melyet Vrezgó Erzsébet gyermekorvossal éltem át élő műsorban. Szívfacsaró volt, ahogy visszaidézte annak a páciensének a történetét, aki rákban hunyt el. Mondanom sem kell, nehéz volt szavakat találni. Szintén felemelő volt a Fenes házaspárral beszélgetni, hiszen kislányuk Down-szindrómával jött világra. Az egész család benn ült a stúdióban, úgy közvetítettünk.

Nem tagadom, szándékosan választok olyan témákat, melyek társadalom-érzékenyítő szereppel bírnak, mert szinte biztos, hogy a megható történetek mindannyiunk értékrendjét megváltoztatják.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Szinte még alig tudtam írni és olvasni, de már beszédtechnikára jártam a zselízi Bajkay Magdolnához. Elsősorban ő terelt erre a pályára, de a szakma iránti érdeklődésem kialakításához nagyban hozzájárult Gubíkné Harmati Mária és N. Tóth Anikó is.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Amennyiben a szakmai pályafutásomat nézzük, még jócskán az elején tartok ennek a folyamatnak, fejlődésnek.

Csakúgy, mint más kollégáimat, engem is az események formálnak, alakítanak azzá, aki lettem, s azzá, aki leszek. A rádiós-tévés, ergo adás közbeni pillanatok sokkal intenzívebben formálnak, mint gondolnánk. A közönség előtt megélt tapasztalatok pedig árnyalják a meglévő tapasztalatokat, élményeket, érzelmeket.

Valamennyi engem ért szakmai és magánéleti inger kamatoztatható egy portrébeszélgetésben, vagy egy oktatáspolitikai téma megvitatásában. A műsorvezető leleményességén múlik, hogy él-e a környezet adta tényezőkkel.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Ahogy említettem, relatíve még mindig pályakezdő vagyok. Néhány évvel ezelőtti önmagamhoz képest a gondolkodásom és a dolgokhoz való hozzáállásom változott meg. Folyamatosan törekszem a komplex, ugyanakkor apolitikus és kritikus látásmód kialakítására, az előítéletmentes kapcsolódásra.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

A holokauszttúlélő Fahidi Éva gondolatait szeretném tolmácsolni: „Ha van egyetlen érték a Földön, akkor az az emberi élet. Mert megismételhetetlen és visszahozhatatlan.”

Nevezd meg, kérlek a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Alázat, kitartás, józan gondolkodás.

A nőci, ha eleven sorozat logója

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Az érdeklődő, nyitott, a fejlődni mindig képes és empatikus énemet szeretem leginkább, kevésbé vagyok büszke a türelmetlen, olykor előítéletes, lobbanékony oldalamra.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Maradéktalanul értékelni tudom, ha látom másban a kompromisszumkészséget, a töretlen akaraterőt, az asszertív kommunikációra való szándékot, továbbá a műveltséget és a humort.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Bott Domonkos Lívia gyermekjogi szakértő kiemelkedő munkássága ugyanúgy példaértékű, mint a tudományos kutatásai által elismert Tóth Tar Éva genetikus tevékenysége. A költő, műfordító, irodalomtörténész Polgár Anikó pedig azon nők közé tartozik, akik mindmáig egyengetik és kiemelt szakmai figyelemmel követik pályámat.

Szerencsére a lista szinte végeérhetetlen, mert számos olyan szlovákiai magyar nő van, akinek munkássága figyelemre méltó. A teljesség igénye nélkül, lelkiismeretem megnyugtatása érdekében, hadd említsem meg Bolemant Lilla, Bárczi Zsófia, Szemet Edit, Eliaš Bosák Tünde, N. Tóth Anikó, Dulai Henrietta, Mészáros Tünde, Hizsnyai Tóth Ildikó, Dusík Anikó stb. nevét. De ide tartoznak azok a nők is, akik „civil” életpályájukkal, példának okáért sajátos nevelési igényű gyermekük nevelésével foglalkoznak, s nem kapnak annyi figyelmet, holott megérdemelnék. Számomra ők mind példaértékűek!

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Szerintem az elevenség akkor hiteles, ha belülről fakad, ha lelki eredetű, ha őszinte szándék áll mögötte.

Egészen biztosan nincs univerzális recept, ami megmutatja a helyes irányt. Sokkal több összetevőből áll, semmint azt feltételeznénk és gondolnánk. Tanácsok osztogatásához még túl fiatal vagyok, éppen ezért járok nyitott szemmel és füllel, hátha kapok olyan további szellemi muníciót, amely az elevenségemet lángra lobbantja, és nem hagyja kihunyni.

(szt/hrn)