Eleven nőcik (interjúk) – Virág Anita: "A ruháimmal a családon belüli erőszak ellen küzdünk"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, most folytatjuk, így az elkövetkezendő hetekben, hónapokban újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk hatodik részében lássuk és olvassuk a somorjai ruhatervezőt, Virág Anitát.

Eleven nőcik (interjúk) – Virág Anita: "A ruháimmal a családon belüli erőszak ellen küzdünk"
Virág Anita (Fotó: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

VIRÁG ANITA
 
Dizájner (az AWA márka tervezője, 28 éves) - Somorja
 
Itt keresd:
 
Facebook/Instagram: awaclothes
 
Web: www.awaclothes.sk

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Felvidéki dizájner. Ebben minden benne van.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Ebben az évben rengeteg új emberrel ismerkedtem meg, és rengeteg embernek mesélhettem el, mivel is foglalkozom.

Amikor először elmondom, hogy a ruháimmal a családon belüli erőszak ellen küzdünk, az emberek megrökönyödnek, de utána figyelemmel hallgatják a mondandónkat. Akkor igazán boldog és büszke tudok lenni, amikor látom, hogy érdekli őket a mondandónk, és a cél, melyért küzdünk.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Munkám során sok emberrel találkozom piacokon, bemutatókon, a legnagyobb boldogsággal az tölt el, amikor szembejön velem az utcán a ruhám. Az a legnagyobb elismerés. A legkevésbé az alváshiányt szeretem.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Már második éve vettem részt a téli dizájnervásáron. Ezek a vásárok nagyon rendszertelenek, vannak üres órák (ebédidő alatt), aztán órák, amikor levegőt venni sincs idő. Ezekben az üres órákban néha az ember átértékeli az egész karrierjét. Csak áll az ablak előtt és nézi, ahogy mindenki lézeng, senki se vásárol, és nem arra gondol, hogy mindjárt beindul a buli. Egy ilyen üres órában történt meg velem tavaly, hogy egy hölgy egy nagyon is ismerős ingben megjelent előttem. Az első vásárlóm volt, aki egy évvel azelőtt az első piacomon vásárolta tőlem az inget, melyet azóta is boldogan hord. Egy pillanat alatt elűzte az összes kétségem, és a napom is rögtön jobb lett. :-)

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

A pálya egy nagyon tág fogalom. Ruhatervező vagyok és nincs logikus magyarázat, miért. 10 évesen egyszer kitaláltam, és nem engedtem belőle. Nem követem különösképp a divatot, nem vagyok „divatos”.

Ha viszont azt tekintjük pályának, ahogy a divatot kezelem, mint önkifejezést, mint történetmesélést, mint egy eszközt, melynek segítségével komoly gondolatokat fejezhetek ki, akkor azt édesanyámnak köszönhetem. Ő segített megkeresni ezt az eszközt, melynek segítségével a bennem bujkáló kukacot (anyukám így identifikálja a kreativitást) ki lehet húzni.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy! 

1991-ben megszülettem, minden nap a saját életemet éltem, majd 28 év után itt vagyok. Minden nap minden pillanata olyanná formált, amilyen vagyok. Az a hétfő, amikor elaludtam, és nem volt kedvem bemenni a fél 7-es előadásra, az a kedd, amikor elhatároztam, hogy egy évig felfüggesztem a tanulmányaimat, az a szerda, amikor felvettek a ruhatervezésre Pesten, az a csütörtök, amikor a konzulensem azt mondta, ez jó ötlet! Az a péntek, amikor lediplomáztam, az a szombat, amikor elhatároztam, hogy saját vállalkozásba kezdek és az a vasárnap, amikor eldöntöttem, hogy a munkámat a családon belüli erőszak elleni harcnak fogom szentelni. Ez mind én vagyok.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

A kezdő, évekkel ezelőtti önmagam most vagyok. Majd évek múltán újra válaszolok.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

„Az embert kivéve minden állat tudja, hogy a legfontosabb dolog az életben élvezni azt.” (Ismeretlen)

A nőci, ha eleven logója

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Önfejű vagyok, nemet el nem fogadó, vagyis önfejű.

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Erre majd válaszol a pszichológusom. A szarkazmusomat.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Szeretem, ha valakinek van humorérzéke és tud nevetni önmagán, nincs annál rosszabb, ha valaki komolyan veszi önmagát. (Erősen meglehet, hogy ez egy idézet… attól még igaz)

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Muszáj ide bedobnom jóanyám, mert eleven. Virág Ildikó vállalkozó, politikus, hangos. Illetve Juhász Márta csodakezű ékszerkészítő. És Méry Bea világjáró művészasszony.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Ne hallgasson az én tanácsaimra, mert minddel szembeszegülök. (Szóval hallgass a tanácsaimra?)

(szt/hrn)