Eleven nőcik – Hodossy Katalin: "Tudom, hogy minden egyes egészségesebb emberrel boldogabb az egész Föld"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, folytatjuk. December elejétől kezdődően újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk tizenharmadik részében lássuk és olvassuk Hodossy Katalin táplálkozási tanácsadót.

Eleven nőcik – Hodossy Katalin: "Tudom, hogy minden egyes egészségesebb emberrel boldogabb az egész Föld"
Hodossy Katalin (Fotó: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

HODOSSY KATALIN
 
Jogász, táplálkozási tanácsadó, növényi ételek séfje (35) - Vásárút
 
Itt keresd:
 
Web: www.rawsef.sk
 
Facebook: Hodossy Katalin Raw Šéf
 
Instagram: Raw Sef Slovakia
 
Mail: info@rawsef.sk

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Dolgozom, mint táplálkozási tanácsadó, útmutatást adva a hozzám fordulóknak a teljes értékű növényi táplálkozás bevezetéséhez a mindennapjaikba, ám az ételekről nemcsak beszélek, de el is készítem őket, hiszen megrendelésre főzök ebédeket, vacsorákat családi és céges rendezvényekre egyaránt, krékereim pedig sokak kedvencei, és nem utolsó sorban tanítok különböző tanfolyamok, kurzusok és műhelyek keretén belül.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Több ilyen is eszembe jut, de talán a leginkább az tölt el büszkeséggel, amikor olyan emberektől kapok pozitív visszajelzést vagy válnak visszatérő vendégeimmé, akik azelőtt teljesen elzárkóztak a növényi alapú táplálkozástól.

Ezek azt jelzik számomra, hogy jól végzem a dolgom, vagyis finomak és táplálók az ételeim, használhatók és hasznosak a tanácsaim. Tudom, hogy minden egyes egészségesebb emberrel boldogabb az egész Föld, és hogy ebből a munkából én is kivehetem a részem, az óriási büszkeség.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

A legjobban azt szeretem, hogy az igazságot mondhatom az embereknek, nem „lehetséges, de” válaszokat adok, ami például egy jogász szótárában azért eléggé gyakran megfordul. A táplálkozástudománynak és az orvostudománynak olyan vitathatatlan, objektív tényei vannak a növényi táplálkozás egészségre gyakorolt hatásait illetően, hogy nekem igazán egyszerű a dolgom.

Tudni lehet pontosan, hogy mi tesz jót, mi épít bennünket, és arról is sokat tudunk, hogy mi rombol. Az én dolgom eljuttatni ezt az emberekhez tanfolyamokon, műhelymunkákon vagy akár a kész ételeken, krékereken keresztül.

Ez pedig a dolog nehezebb része, de nem mondanám, hogy nem szeretem, inkább úgy mondanám, több kihívás elé állít a mi, kolbászon és füstölt szalonnán felnőtt közösségünkben.  

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

A táplálkozás fontosságára a saját életemben döbbentem rá. Miután megismertem a növényi táplálkozásban rejlő óriási lehetőséget, döntöttem úgy, hogy ezt mindenképpen tovább kell adnom, el kell juttatnom az emberekhez.

Tudod, olyan érzés, mint amikor találsz egy kincset és úgy érzed, azt mindenkinek látnia kell, és majd, aki látta, eldönti, hogy mit kezd vele.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Minden egyes kurzus, előadás, amit eddig tartottam bárhol az országban vagy külföldön, minden egyes elkészített étel, kiszállított kréker formál az utamon.

Vidámságom, kedvességem forrása elsősorban önmagamban van, a saját magammal fenntartott jó viszony tesz olyanná, amilyen vagyok. És ebben nagy hálával tartozom a családomnak, közvetlen kollégáimnak, barátaimnak, akik társaim abban, hogy jóban legyek magammal.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Rengeteget tanultam, konkrét dolgokat is, mint például az ételfotózás. Ha látnád akárcsak egy évvel ezelőtti ételfotómat, na, nagyot nevetnél! Komolyra fordítva a szót, markáns változás a kezdő és mostani énem között, hogy ma már azt keresem, hogyan tudok olyan formát önteni annak, amit el szeretnék adni, vagy át szeretnék adni az embereknek, amihez ők könnyedén tudnak kapcsolódni, és nem az én általam elfogadott, jónak tartott formákat erőltetem másokra.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

Semmi sem kötelező.

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Alaposság, kitartás és kreativitás.

A nővi, ha eleven logója

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Értékesnek tartom, és hálás vagyok az identitás-tudatomért, amit elsősorban szüleimnek köszönhetek és aminek hála bárhol is fogok a jövőben tevékenykedni, mindig kötődni fogok szülőföldemhez.

Legkevésbé a szabálykövető és részletekben elvesző énemet szeretem, mert eléggé erős ahhoz, hogy felül tudjon kerekedni a rugalmasságomon. Ennek köszönhetően aztán alaposan el tudok időzni egy-egy feladatnál, amikor mások már árkon-bokron túl járnak.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

A spontaneitás lenyűgöz, talán azért is szeretem annyira az élő zenét, a képzőművészetet és az irodalmat. És hogy mit szeretek a másik emberben a legkevésbé? Ha nem őszinte, és értem itt azt is, hogy nemcsak velem nem az, de elsősorban saját magával.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Urbančok Lara, lélekkoordinátor, Fekete Lívia, gyógytornász, Sándor Erika, a The Storytelling Jeweller márka tulajdonosa.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Tegyen rendet maga körül, önmagában és az életében. Értem ezt az őt körülvevő tárgyakra konkrétan, és átvitt értelemben az érzelmeire, emberi kapcsolataira, szokásaira. A rendben utat tör magának az erő, ami által olyanná formálhatja az életét, amilyennek csak szeretné.

Ehhez azonban az is kell, hogy két lábbal álljon a talajon. Tehát ne csak megálmodjon egy életet, ne csak rendet teremtsen hozzá, hogy létre tudjon jönni ez az álom, hanem minden nap élje is meg azt. Ha ez így túlságosan bonyolultnak hangzik, akkor pedig azt tanácsolnám, hogy forduljon szakemberhez, aki segít a rendrakásban és támogatja a két lábon állásban. Rám a táplálkozás tekintetében számíthat.

(szt, hrn)