Eleven nőcik – Jakoda Rátz Katalin: "Miután találkoztam egy bábával, én is ilyen jó boszorkány akartam lenni"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, folytatjuk. December elejétől kezdődően újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk tizennegyedik részében lássuk és olvassuk Jakoda Rácz Katalin szülésznőt.

Eleven nőcik – Jakoda Rátz Katalin: "Miután találkoztam egy bábával, én is ilyen jó boszorkány akartam lenni"
Jakoda Rácz Katalin (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

JAKODA RÁTZ KATALIN
 
Szülésznő (57) - Galánta
 
Itt keresd:
 
Galántai kórház - szülészeti-nőgyógyászati osztály
 
E-mail: vanya.katalin@gmail.com

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy, és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Szülésznő vagyok immár 38 éve, a nőgyógyászati  szakmában dolgozom.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Szülésznőként a nőkkel, családjukkal a legfontosabb és legnevezetesebb pillanataikban találkozom.

Boldog vagyok, hogy közreműködhetek egy ember világra jöttének küzdelmes, de felemelő pillanataiban. S arra, ha újra felkeresnek bizalommal.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Tapasztalom, hogy az emberek bizalommal fordulnak hozzám, bármilyen helyzetben, és ez számomra felemelő érzés. Az első találkozásnál szorongást, feszélyezettséget veszek észre a várandós anyánál, ám a távozáskor, a megválaszolt kérdések után mosolyogva és biztonságérzettel távoznak. Utálom, ha eltévelyítik a bizonytalanságba a kliensemet.

Korábban képviselőként és eskettetőként is dolgoztam, ma viszont már sajnos nem, de nagyon hiányzik.

Főleg, hogy az emberek bemennek, és keresnek igényelnek engem az anyakönyvi hivatalban. Ez is egy gyönyörű időszakom volt, amikor összeházasíthattam a párokat, aztán megszülték nálam a gyermeküket és a névadón is én üdvözöltem az újszülöttet.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

A sok év során rengeteg kedves élményben volt részem, de talán a legszebbek, mikor találkozom a felépült volt betegeimmel, anyákkal, kik boldogan mutatják csemetéjüket és hálásan átölelnek, köszönve a segítségemet.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Gyerekkorom óta orvos szerettem volna lenni, de mikor először találkoztam egy bábával (falusi bábaasszony), ahogy kíséri a vajúdó anyát a kórházba, akkor tudtam, hogy én is egy ilyen "jó boszorkány" szeretnék lenni.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Szerencsés embernek tartom magam, mert csodálatos helyre születtem, szüleimtől sokat kaptam, és amilyen vagyok, azt alapjában nekik köszönhetem. Alázatos, tisztelettudó és önzetlen embert neveltek belőlem, ami hozzájárult hivatásom megalapozásához, hogy méltósággal viszonyuljak az emberi életekhez.

Önzetlenül segítőkész lehetek az élet adta bonyolult helyzetekben is. Szívem hatalmas, ahogy mondjak a szeretteim, és van elég hely a rászorulóknak.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

A harmincnyolc év praxisom alatt úgy képeztem és fejlesztettem a tudásom, hogy az új technológiákat elsajátítsam. Az elmúlt hosszú évtizedek gyakorlata, hogy a szülést az orvos „vezette”. Ő diktált, irányított, beavatkozott, az anya pedig passzív alanya volt csupán a kórházi folyamatoknak, míg én voltam az asszisztens. Ma már biztosítom a háborítatlan szülést, odafigyelve az anya érzéseire, igényeire, kéréseire.

Nem diktálunk, hanem támogatunk, irányítunk és követünk. Támogatjuk az anyát abban, hogy képes megszülni gyermekét, képes kapcsolatban maradni a természet folyamataival.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

"A kedves szavak rövidek és könnyen kiejthetőek, de a visszhangjuk valóban végtelen." (Teréz anya)

A nőci, ha eleven logója

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Alázat, tisztelet, szorgalom, hit a szeretetben.

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Az alázatot, tiszteletet, kitartást és a hatalmas szeretetet embertársaim iránt, ugyanakkor robbanékony vagyok, és szeretek én irányítani.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Az őszinteséget, a szerénységet, a humort szeretem, de utálom a hazug és számító embereket, akik még szemtelenek is.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Takács Erika volt egyetemi tanár, nyugdíjas pedagógus, Hrbácsek Noszek Magdaléna író, pedagógus, és nem utolsó sorban kolléganőm, Takács Emőke szülésznő, egyetemi tanár.

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Nem tudok tanácsot adni, egyszerűen szerencsés ember vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek.

(szt, hrn)