Eleven nőcik – Bíró Bea: "Szívügyem, hogy visszahozzam a nagyanyáinknak még természetes ősi tudást"

Egy évvel ezelőtt egy jótékonysági célú kiállítással vette kezdetét A nőci, ha eleven című interjú- és fotósorozat, mely során a kezdeményezővel, Horváth Reni (Horen) fotóssal együtt összesen 30 nőt mutattunk be. Mivel a sorozat nagy sikernek örvendett, folytatjuk. December elejétől kezdődően újabb "eleven nőciket" ismerhettek meg. Sokan közülük közösségükben, vagy épp szűkebb-tágabb régiónkban már ismertek, de most talán egy újabb oldalukat mutatják meg. Ahogy a tavalyi, úgy a most induló sorozatunk is a teljesség igénye nélkül készült. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Aktuális sorozatunk tizedik részében lássuk és olvassuk Bíró Bea aromaterapeutát.

Eleven nőcik – Bíró Bea: "Szívügyem, hogy visszahozzam a nagyanyáinknak még természetes ősi tudást"
Bíró Bea (Fotók: Horen)
A nőci, ha eleven sorozatban eddig szerepelt hölgyek: 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

BÍRÓ BEA
 
Aromaterapeuta - Csallóközcsütörtök
 
Itt keresd:
 
Mail: bea.biro@icloud.com
Facebook: Bíró Bea

Ha egyetlen bővített mondatban kellene bemutatnod, ki vagy és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Bíró Bea vagyok, aromaterapeuta hallgató, lelkes gyógynövénygyűjtő, boldog anya, feleség, utóbbi kettő nélkül az elsők sem léteznének.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb?

Szívügyemnek tekintem, hogy az embereknek megmutassam, visszahozzam azt a régi, ősi tudást, ami nagyanyáinknak még talán természetes volt. Felhívni az emberek figyelmét, hogy alternatívák is léteznek a gyógyításban, megelőzésben, erre kiváló módszer az aromaterápia.

Legbüszkébb? Talán nem is ez a megfelelő kifejezés, viszont mérhetetlen örömmel, jóérzéssel tölt el, ha valakinek segíteni tudtam, aki hozzám fordult.

Tevékenységedben, szívügyedben mit szeretsz a legjobban és legkevésbé?

Tevékenységemnek nincs olyan szegmense, amit ne szeretnék. Minden apró részlet fontos, a probléma feltárása, a megfelelő illóolajak kiválasztása, az arányok betartása. Mind-mind fontos a végén, mert mint a puzzle-ban, összeállnak a kis darabkák. Csodás érzés, mikor valakinek segíteni tudsz.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves/emlékezetes szituációt/történetet!

Sok kedves történet közül a legkedvesebb talán, mikor az egyik anyukától a következő visszajelzést kaptam: „Szia Bea! Nagyon jó a testápoló, amit készítettél. A lányom szavait idézem: anya olyan puha most már a bőröm, meg fog kelleni mondani a Bea néninek, hogy nekünk ebből a krémből még biztos fog kelleni, de nagyobb kiszerelésben.

Ki az inspiráló személy /vagy melyik az az esemény, aki/ ami erre a pályára terelt?

Inspiráló eseményért egészen a gyerekkoromig nyúlok vissza: már gyerekként is természetimádó voltam, és míg mások babáztak, én a kertet, mezőt jártam, hol ezt, hol azt gyűjtögettem. Egyik balatoni nyaralás alkalmával kaptam meg az első növényhatározómat – azt hiszem, innen indult minden.

A Komenský Egyetem Természettudományi Karán végeztem, de a tanulási vágyam, igényem itt korántsem fejeződött be. Hogy auromaterapeuta-hallgató lettem, azt Feller Adriennek és Tobai Ágotának köszönhetem, akik tudásukkal, alázatosságukkal, a szakma iránti elhivatottságukkal nemcsak tanáraim, de példaképeim is lettek.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy?

Nincs olyan számomra, hogy kezdet és vég – van egy folyamat, az örökös fejlődés. Nyilván a folyamat elején is rendelkeztem szakmai tudással, a fejemben voltak a gyógynövények nevei, illóolajok hatóanyagainak képletei, de ez a dolog egészét illetően kevés. A folyamatnak nincs vége, az állandó tanulás, fejlődés a lételemem. Viszont a szakmai tudás mellett ehhez a területhez sokkal több kell: a bizalom kialakítása a hozzád fordulóval szemben, empátia, segítségre és nem haszontermelésre való beállítottság. Ezek az alaptulajdonságaim is, úgy érzem, de hogy jó úton járok, erről pedig Budapesten, a Panarom aromaterapeuta iskolájában győződtem meg. Ahogy már fentebb is említettem, két tanárom vezet ezen az úton.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Kezdet nélkül nincs folyamat, tehát nem lennék az, aki. A változás szembetűnő, maximalista emberként a kezdeteimre kritikusan tekintettem, ma viszont már tudom, hogy a kezdeti tapasztalatlanság kellett ahhoz, mondhatni hajtóerőnek, hogy az utamon elinduljak. A maximalizmusom kellett ahhoz, hogy megtaláljam azt a helyet, ahol az aromaterápiát a legmagasabb szinten tudom elsajátítani. Viszont az eddig bejárt utam tett nyitottabbá, alkalmazkodóbbá, elfogadóbbá, elengedőbbé. Lépésről lépésre építettem fel magamban azt a harmóniát, ami ma bennem él. A folyamat hosszú, bízom benne, hogy a fejlődés folyamatos lesz, és a meglévő, számomra esetleg nem annyira kedvelt tulajdonságaimon is még tudok csiszolni.

Egy idézet, gondolat, ami inspirál az életben ("életfilozófiád")?

„A siker létráját nem lehet zsebre tett kézzel megmászni“ – Geszti Péter sora mindig inspirált, a tevékenységembe pedig mindenképp belevág.

A két kezem szükséges a gyógynövények begyűjtéséhez, az olajak keveréséhez, a test gyógyító érintéséhez. Sokan nem tulajdonítanak az érintésnek akkora figyelmet, mint kellene. Biztos vagyok benne, ha megtörténik a szemléletváltás, akkor sokkal sikeresebb, boldogabb generációk nőnek majd fel.

A nőci, ha eleven logója

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted?

Hit, alázat, kitartó munka.

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Leginkább a kitartásomat és a segítőkészségemet  értékelem, legkevésbé pedig azt, hogy hajlamos vagyok bizonyos dolgokat túlaggódni, ezzel gyakran az őrületbe kergetem kamaszodó fiamat.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Szeretem a kedvességet, az őszinte odafigyelést, a kitartást másokban is. Hogy mit nem szeretek, az nem igazán számít. Megtanultam elfogadni minden embert olyannak, amilyen, mert okkal olyan, amilyen, nem bosszant már szinte semmi, na jó, azért a pontatlanságtól néha kiakadok.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Sill Zsuzsa, Gasparik Kriszta (Maja).

Ha valaki tanácsot kérne tőled, mi kell ahhoz, hogy „eleven“ (= erős, ügyes, talpraesett stb.) legyen, mit tanácsolnál?

Higgy önmagadban, merj nagyot  álmodni, alázattal  figyelj embertársaidra, dolgozz kitartással, és mindennek mellékterméke a sikered lesz!

(szt/hrn)