Eleven nőcik (interjúk) – Bokor Réka: "Ma bocsánatot kérhetek, ma segítséget kérhetek, ma alkothatok"

December első két hetében volt megtekinthető "A nőci, ha eleven" című jótékony célú kiállítás a dunaszerdahelyi Buena kávézóban Horváth Reni (Horen) fotográfus varázslatos őszi portréiból. A kiállított fotókon 29 "eleven nőci" szerepelt a tágabb régiónkból, akikkel egy-egy interjú is készült, melyek közül naponta egyet közlünk a Paraméteren. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Az interjúsorozattal várhatóan január első hetében érünk a sor végére. A sorozat tizenhetedik részében következzék Bokor Réka, énekesnő. Olvassák szeretettel! (17.)

Eleven nőcik (interjúk) – Bokor Réka: "Ma bocsánatot kérhetek, ma segítséget kérhetek, ma alkothatok"
Bokor Réka (Fotók: Horen)
A kiállításon szereplő hölgyek (a listát fokozatosan kattintható linkekkel töltjük fel): 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

BOKOR RÉKA
 
Énekes, újságíró, kultúraszervező, önkéntes / Párkány
 
Itt keresd:
 
Facebook: Jóvilágvan / Párkány és Vidéke
Instagram: jovilagvan
YouTube: jóvilágvanzenekar

Kapcsolódó cikk:
 
Ragyogó tekintetű gyermekek, nehéz sorsú családok részesültek a dunaszerdahelyi nőcis kiállítás melletti gyűjtésből

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

„A VAGYOK küldött engem”, hogy erőmmel, munkámmal, hangommal megszolgáljam az életem.

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb, és mit szeretsz benne legjobban?

A legnagyobb büszkeséggel az tölt el, hogy a fiúkkal a mai napig egymást szerető és tisztelő csapatot alkotunk, s ki tudtunk tartani egymás mellett. Remélem, még sokáig lehetünk egység.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves szituációt/történetet!

Egy budapesti klubban megismertem egy lányt, aki elmesélte, sok évig Londonban dolgozott, s a munkahelyére utazva rengetegszer hallgatta ugyanazt a lemezt. Kérdeztem, melyiket, mondta, a Hannét egy jóvilágvan nevű bandától. „A zenéjük tartotta bennem a lelket kint” – mesélte, és táplálta benne a hazajövetel gondolatát is. Jó volt mindezt már „itthon” hallani tőle.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Gyermekkoromban sok Ghymest és Kalákát hallgattam, aztán Alanis Morissette és Anouk voltak a példaképek, később Beth Gibbons, Sheryl Crow, Dolores O’Riordan, Kurt Cobain, Thom Yorke és innen már felsorolhatatlan a sok szépség és erő, amit a zenészeknek köszönhetek. Egyébként Trencsík Pál volt az, aki a zenekart életre hívta, és hitt bennem a kezdetekkor.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy! 

Rengeteget tanulok a közös alkotásról. Korántsem egyszerű feladat közösségben alkotni, hiszen rendkívül intim dolog. Sok síráson és örömteli tenyérdörzsölésen vagyok túl, volt, hogy majd kiugrottam a bőrömből, mikor láttam: összeért egy dalunk. Aztán sokszor alig merem eldudorászni valamelyik srácnak azt, ami megszületett a fejemben, mert gyakran úgy érzem, hatodrangú csupán, amit én tudok. Nem írhatja meg az ember mindig az Imagine-t, meg kell tanulni együtt élni a dalokkal a fejemben és örülni nekik. Ez még nem egy befejezett folyamat, de már sokszor átléptem általa önmagamon.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Ma már sokkal tisztábban látom, mennyi mindent nem tudok, kezdetben még azt hittem, tudok valamit. :-) Ami számomra nagyon fontos, az épp az, ami nem változott, s remélem nem is fog: szeretnék alázatos és szerény maradni.

A kiállítás megnyitójakor készített videónk:

Egy idézet, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

„Ha a koporsómra teszik rá egy virágos díszdobozban eltaposott vágyaimat, én azt is elfogadom.” Szabó Magda

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Elszántság, hit, vágyakozás a szépre.

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Szeretem magamban, hogy mindig mást/másokat helyezek magam elé. S bizony sokszor ez az, amit legkevésbé szeretek magamban.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve legkevésbé?

Leginkább azt szeretem, ha valaki dolgos. A munka bennem mindig tiszteletet ébreszt, legyen az bármilyen munka. Legkevésbé ennek ellenkezőjét, ha valaki lusta. Elvesztegeti magát és az életét, nem nő azzá, akivé nőhetne.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Bokor Klára, újságíró, világutazó (anyukám)

Korpás Éva, énekes

Gyenge Veroni, slammer

Szerinted mit kéne szem előtt tartania más nőknek ahhoz, hogy ilyen „elevenek” legyenek, mint te? :-)

Hogy minden nap egy lehetőség. Ma változtathatok, ma haladhatok a célom felé, ma hálát adhatok, ma kiállhatok önmagamért, ma meghozatom ezt a döntést, ma bocsánatot kérhetek, ma segítséget kérhetek, ma alkothatok, ma adhatok, ma kaphatok. 

(SzT)