Eleven nőcik (interjúk) – Tóth Tünde: "Egy betegség az, ami erre a pályára sodort. Konkrétan az anorexia"

December első két hetében volt megtekinthető "A nőci, ha eleven" című jótékony célú kiállítás a dunaszerdahelyi Buena kávézóban Horváth Reni (Horen) fotográfus varázslatos őszi portréiból. A kiállított fotókon 29 "eleven nőci" szerepelt a tágabb régiónkból, akikkel egy-egy interjú is készült, melyek közül naponta egyet közlünk a Paraméteren. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Az interjúsorozattal január első hetében érünk a sor végére. A sorozat huszonnegyedik részében következzék Tóth Tünde, aki tanácsadó az egészségtudatos életmód területén. Olvassák szeretettel! (24.)

Eleven nőcik (interjúk) – Tóth Tünde: "Egy betegség az, ami erre a pályára sodort. Konkrétan az anorexia"
Tóth Tünde (Fotók: Horen)
A kiállításon szereplő hölgyek (a listát fokozatosan kattintható linkekkel töltjük fel): 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

TÓTH TÜNDE
 
Édesanya, üzletasszony, végzettségemet tekintve tanár, hivatásom pedig az egészségtudatos életmód népszerűsítése / Taksony
 
Itt keresd:
 
Facebook: tbls.sk & zdravejedla.sk-GA
Instagram: tbls.sk / tunci.toth

Kapcsolódó cikk:
 
Ragyogó tekintetű gyermekek, nehéz sorsú családok részesültek a dunaszerdahelyi nőcis kiállítás melletti gyűjtésből

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Tóth Tünde vagyok, büszke édesanya, boldog feleség. Az egészséges életmód népszerűsítője, mottónk: "Egészségesebb élet korlátok nélkül."

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb, és mit szeretsz benne a legjobban?

Büszke vagyok rá, hogy Szlovákiában az elsők közt kezdtünk foglalkozni reform élelmiszerek értékesítésével. Sok munkánk van abban, hogy az emberek egyre inkább elfogadják, tudatosítsák, az egészségük mennyire nagy kincs. Megőrizni sokkal egyszerűbb, mint visszaszerezni. A legnagyobb öröm pedig az, mikor egy-egy reményvesztett, kétségbeesett beteg ember hitét tudjuk visszaadni azzal a gondosan megszűrt kínálattal, amelyet nálunk talál, a gyermekekről nem is beszélve.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves szituációt/történetet!

Rengeteg van, olyannyira, hogy elkezdtem feljegyezni őket, így ha éppen elbizonytalanodom, elég csak belepillantani, és már újult erővel folytathatom. 
A legfrissebb, így Mikulás közeledtével (az interjú novemberben készült - a szerk. megj.): egy szomorú anyuka tért be hozzánk, kisfiának összetett ételallergiája van, így nem sok reményt fűzött ahhoz, hogy nálunk bármit is talál.

Éppen én voltam bent, elpanaszolta, hogy mennyi mindent nem fogyaszthat a kisfia és nem tudja, hogyan magyarázza el neki, miért lesz szegényes az ő Mikulás-csomagja. Mikor aztán elkezdtem sorolni, hogy a nálunk található termékek közül mennyi minden belefér a kis csomagba, könnybe lábadt szemmel ölelt át. Aztán együtt pityeregtünk.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Egy betegség az, ami erre a pályára sodort. Konkrétan az anorexia. Ebből kigyógyulva kerestem a megoldást arra, hogyan lehetne egészségemet, alakomat megőrizve teljes életet élni.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy! 

Elsősorban az emberek, akik körülvesznek. Azok, akik kételkednek, kételkedtek bennünk, akik hátráltattak, mert bizony belőlük volt a több. Egy teljesen új vonalat képviseltünk, érthető is valamennyire, hogy nem hittek bennünk. Majd az első sikerek, a megváltozott, jobb, élhetőbb életet kapott emberek hálás tekintete az, ami naponta ösztönöz. Nincs vége ennek a folyamatnak, ez egy állandó tanulás, csiszolódás, finomodás, mindig tudunk és akarunk is jobbak lenni.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

A kezdetekben mindenkit meg akartunk győzni az igazunkról, arról, mennyire irányítják az emberek étkezési szokásait, arról, hogy mi a jó és rossz az életmódban. Ma már nem veszem a vállamra a felelősséget mások élete miatt. Rájöttünk, nem minden fekete és fehér. Ma már nem kardoskodunk, inkább szeretettel osztjuk a tanácsot, amennyiben igény van rá, megyünk, ha hívnak. Csendben munkálkodunk, mint a hangyák, tesszük a dolgunkat.

Egy idézet, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben /”életfilozófiád”/?

Nem vagyok köteles győzni, 
de köteles vagyok igaznak lenni. 
Nem vagyok köteles sikert elérni, 
de köteles vagyok a bennem lévő fényhez méltón élni.

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Kitartás, alázat, makacsság.

A kiállítás megnyitójakor készített videónk:

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

A legnehezebb kérdés. Talán azt értékelem magamban, magunkban leginkább (tudatosan írok többes számban, hiszen ezt az egészet férjemmel együtt visszük a vállunkon, sőt, a munka oroszlánrészét ő végzi, míg én most otthon vagyok a kisfiunkkal), hogy minden nehézség, érvágás ellenére kitartunk, és megyünk tovább, keressük az új lehetőségeket és hajlandóak vagyunk tanulni, változtatni és megújulni is, ha kell.

Amit a legkevésbé szeretek magamban, talán az, hogy mennyire kevés dolgot szeretek magamban.

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve legkevésbé?

Az őszinteséget, karakánságot, azt, ha vállalja a saját véleményét, a legkevésbé pedig mindezek ellenkezőjét.

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Elsősorban édesanyám, Hrbácsek-Noszek Magdaléna az, aki példaként áll előttem, egyetemi tanár, és az elmúlt években több könyve, könyvfordítása is megjelent, amelyben a szlovákiai zsidóság témakörével foglalkozik. 

A következő két nő, akik példaértékűek számomra, Bartalos Tóth Iveta és Mészáros Krisztina, a Mert nőnek lenni jó társulás miatt. Olyan témákat feszegetnek, amelyek boncolgatása, felszínre hozása sok mindenki hasznára válhat.

Szerinted mit kéne szem előtt tartania más nőknek ahhoz, hogy ilyen „elevenek” legyenek, mint te? :-)

Szerintem az elhivatottság a legfontosabb, ha őszintén és alázattal míveljük azt, amire feltettük az életünket.

(SzT)