Eleven nőcik (interjúk) – Bertók Tóth Katalin: "A megfelelő emberek kedvelni fognak azért, aki valójában vagy"

December elején "A nőci, ha eleven" címmel nyílt jótékony célú kiállítás a dunaszerdahelyi Buena kávézóban Horváth Reni (Horen) fotográfus varázslatos őszi portréiból. A kiállítás két hétig tekinthető meg, ez idő alatt bárki hozzájárulhat a vele párhuzamos gyűjtéshez, mégpedig a kávézóban kihelyezett urnán keresztül. A kiállított fotókon 29 "eleven nőci" szerepel a tágabb régiónkból, akikkel egy-egy interjú is készült, melyek közül naponta egyet közlünk a Paraméteren. A hölgyek mindegyike ugyanazokat a kérdéseket kapta, rajtuk múlt, milyen terjedelemben válaszolnak. Az interjúsorozat tovább tart, mint a kiállítás, várhatóan január első hetében érünk a sor végére. A sorozat nyolcadik részében következzék Bertók Tóth Katalin, énekesnő. Olvassák szeretettel! (8.)

Eleven nőcik (interjúk) – Bertók Tóth Katalin: "A megfelelő emberek kedvelni fognak azért, aki valójában vagy"
Bertók Tóth Katalin (Fotó: Horen)
A kiállításon szereplő hölgyek (a listát fokozatosan kattintható linkekkel töltjük fel): 
 
Horváth Reni (kezdeményező) – Antal ÁgotaBabos KittiBartalos Tóth IvetaBertók Tóth KatalinBíró BeaBokor RékaBugár AnnaDékány NikolettDobos BacuDudás Viktória, Durica Kati (interjú nélkül), Gasparik Kriszta MajaGál Mislay Enikő, Hodossy KatalinHorváth MelaniIgari AnnamáriaKacz ÉvaKiss Kósa AnnamáriaKiss Limpár ÉvaKurucz KlaudiaLantos Borbély KaticaMészáros KrisztinaMolnár Karácsony EmőkeMórocz MagdolnaNagy Szilas IldikóNagy TímeaNorina HellaOllé Kulcsár GabiPálfy EllaPápay AnnamáriaPukkai JuditRencés Kovács JuliannaRécsei NoémiŠtefkovič Patasi ÁgiSzarka ZsuzsannaTakács NoémiTóth ErikaTóth HelenTóth TündeVarga LíviaVirág AnitaVolner Nagy Melinda.

BERTÓK TÓTH KATALIN

 
A Black & White zenekar énekesnője, MUSICORUM polgári társulás elnöke, polgári búcsúztató / Dunaszerdahely
 
Itt keresd:
 
Facebook: Kati Bertók Tóth, Black & White, Musicorum, Polgári búcsúztató - Bertók Tóth Katalin

Kapcsolódó cikk:
 
Ragyogó tekintetű gyermekek, nehéz sorsú családok részesültek a dunaszerdahelyi nőcis kiállítás melletti gyűjtésből

Ha egyetlen bővített, de tömör mondatban kellene bemutatnod, ki vagy és mivel foglalkozol, az hogy hangzana?

Elsődlegesen anya vagyok és feleség, amellett tevékenységem végigkíséri az emberi élet különböző állomásait, születéstől a halálig (keresztelő, szalagavató, esküvő, évfordulók, temetés).

Tevékenységedet, szívügyedet illetően mire vagy a legbüszkébb és mit szeretsz benne a legjobban?

Mint a Black & White zenekar énekesnője, arra vagyok büszke, hogy a 10 éves jubileumunkat ünnepelhettük meg idén és kiadtuk a saját szerzeményeinket tartalmazó lemezhordozónkat. 24 év után még mindig élvezem a zenét, az éneklést, mert boldoggá tesz, átsegít minden gondon bajon, szabaddá tesz.

Mint polgári búcsúztató, arra, hogy édesapám kívánságára polgári temetése volt, és én magam  búcsúztattam el Őt. Hogy volt annyi erőm, hogy ezt megtegyem. 

Mint a MUSICORUM polgári társulás elnöke, arra, hogy a helyi zenészeket támogatjuk, hogy lehetőséget adunk arra, hogy bemutathassák tehetségüket.

Kérlek, írj le egy, a tevékenységedhez kötődő konkrét kedves szituációt/történetet!

Számos történet volt a sok év alatt, de most ez jutott az eszembe: Egy lakodalomban dolgoztunk mint zenekar és szokás, hogy a vendégek kérnek a zenekartól egy dalt. Zenélés közben egy kb. 4 éves kisfiú jön oda hozzám, lehajolok és megkérdem őt abban a hitben, hogy egy dalt szeretne kérni: Mit szeretnél, mondd? A válasza: Fagyit. Csokis fagyit. :-) Annyira aranyos volt.

Ki az az inspiráló személy vagy melyik az az esemény, aki/ami erre a pályára terelt?

Gyerekkoromban sosem álmodoztam arról, hogy énekesnő legyen majd belőlem. Pedig mindig is szerettem énekelni. Ez csak úgy jött, véletlenül. Az énekes pályafutásom kezdetét bátyámnak köszönhetem, szintén zenélt. Épp énekesnőre volt szükségük, így beálltam a zenekarba. Ez volt 24 éve. Azóta is énekelek.

A búcsúztatást temetéseken pedig édesapámnak köszönhetem. Ő volt az első, akit elbúcsúztattam. A kényszer vitt rá, mivel a környéken nem találtunk hivatásos polgári búcsúztatót, a családra maradt eme nehéz feladat. Ezután döntöttem el, hogy búcsúztatóként segíteni akarok azoknak, akik előtte állnak ennek a nehéz folyamatnak, hogy a kimondhatatlan igen is kimondhatóvá váljon és méltóképpen vehessenek búcsút szeretteiktől. Ez egy olyan szakma, amit senki sem álmodik meg magának. Inkább hivatás.

Említs olyan tényezőket, amiktől a kezdetek után, egy folyamat végén az lettél, aki ma vagy!

Több mint 10 évet dolgoztam külföldön, napi szinten énekeltem a szórakoztatóiparban. Rengeteg szakmai tapasztalatot szereztem, kiismertem önmagam, a határaimat, a hangomat.

Rengeteg embert ismertem meg, rengeteg emberrel dolgoztam együtt, sokféle nemzetiségű illetve vallású emberrel is, megtanultam a toleranciát, akceptálást, az egymás iránti tiszteletet, megbecsülést. Szakmai téren sokat köszönhetek férjemnek, hiszen egy kitűnő zenész mellett csak fejlődhet valaki.

Hogyan tekintesz ma a kezdő, évekkel ezelőtti önmagadra, mi az, amiben leginkább megváltoztál mostanra?

Miben változtam? 20 évvel öregebb lettem... :-) Sokkal határozottabb vagyok, magabiztosabb és szabadabb.

Egy idézet, ami inspirál az életben, illetve ami legutóbb szöget ütött a fejedben (”életfilozófiád”)?

- Élni és élni hagyni!

- Sikereidet, az életed útját, nem a lehetőségeid határozzák meg, hanem a döntéseid.

- Ne változz meg csak azért, hogy kedveljenek! Legyél önmagad és a megfelelő emberek kedvelni fognak azért, aki valójában vagy. Ezt a saját szerzeményeinknél is így látom.

Nevezd meg, kérlek, a három legmeghatározóbb tulajdonságod, aminek a sikeredet/életed alakulását köszönheted!

Céltudatosság, határozottság, korrektség.

A kiállítás megnyitójakor készített videónk:

Magadban mit értékelsz leginkább, illetve szeretsz legkevésbé?

Mit értékelek? Hmm... Elveim vannak, amikhez tartom magam. Őszinte vagyok (néha túlságosan, ezt mások nem biztos, hogy nagyra értékelik). Könnyebb válaszolni arra, hogy mit szeretek legkevésbé, sorolhatnám… Nagyon nehezen bocsátok meg, talán soha. Azt mondják, meg lehet bocsátani, de nem kell elfelejteni. Nálam ez pont fordítva működik, én már elfelejtem, miért is haragudtam meg valakire, de az érzés bennem marad, nem tudok engedni. Túl sokat gondolkodom, sokat filozofálok, lazábbra vehetném... barátságosabb lehetnék... de én én vagyok. Ja, és nem szeretem a házimunkát! :-)

Másokban mit értékelsz leginkább, illetve legkevésbé?

Leginkább az őszinteséget értékelem, de sajnos általában inkább hiányolom.

A korrekt, megbízható, segítőkész, inspiratív, magabiztos embereket elismerem. Szeretem, ha valaki önmagát adja, nem követi a csordát, még ha ezáltal sokszor furának is titulálják.

Amit nem szeretek, az az irigység, gonoszkodás, képmutatás, hazugság...

Említs 3 olyan szlovákiai magyar nőt, akit te a saját értékrended szerint nagyra tartasz!

Az én értékrendem szerint nem kell, hogy híres legyen valaki, vagy hogy nagyokat alkosson, hogy nagyra tartsam, sőt! Akkor tudok igazán véleményt alkotni valakiről, ha jól ismerem. Munkásságát elismerhetem, de az embert kell ismernem, a személyiségét. Ezért nálam az első helyen az édesanyám áll. Van egy barátnőm, akire mindig mindenben számíthatok, hihetetlen korrekt, okos, sikeres a munkájában, humoros, sportol, csodásan neveli 2 lányát, a nap 24 órájából 20 órát aktív, hihetetlen. Na, ezt nagyra tartom.

De legyen akkor 3 név:

1. Ha a csapatunkat nézem, bizonyára minden „nőci“ sajátos és példaértékű, még ha személyesen mindet nem is ismerem, de ha egyet választanom kéne, akkor egy szintén szakmabeli ifjú hölgyet emelnék ki, Gasparik B. Krisztát, aki csak 25 éves, és már annyi mindent alkotott, énekel, konferál, bemondó – TV, rádió, blogot vezet, anya és feleség.  

2. Szakáll Noémi (Kolčáková Szakállová), dunaszerdahelyi származású festőművész

3. Cséfalvay Ágnes, a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás elnöke.

Szerinted mit kéne szem előtt tartania más nőknek ahhoz, hogy ilyen „elevenek” legyenek, mint te? :-)

A lényeg az, hogy az ember boldog legyen. Mindenkit valami más tesz boldoggá, ha egy nő nem szeretne eleven lenni, ne legyen, de ha eleven szeretne lenni, tegye azt, tegyen az álmaiért, merjen lépni, vállalja önmagát! Egyszerűen az életét ne csak eltöltse, hanem élje!

(SzT)