Romániai céget vásárol fel Andrej Babiš, volt cseh miniszterelnök vállalata

camera

1

Romániai céget vásárol fel Andrej Babiš, volt cseh miniszterelnök vállalata

Andrej Babiš (Fotó: TASR/AP) 

Megosztás

Romániai céget vásárol fel Andrej Babiš, volt cseh miniszterelnök vállalata - írja az economedia.ro-ra hivatkozva az MTI.

Az akvizíciót, amelynek során az Agrofert megszerzi az East Grain SRL többségi részvénycsomagját, jóváhagyta az Európai Bizottság. Az Agrofert részben tőkeemelés által lesz a 65 százalékos részvénycsomag birtokosa. “Ez az elmúlt év legfontosabb külföldi befektetése a romániai agrárüzletágban” – idézi az economedia.ro az East Grain közleményét.     

A 2007-ben alapított, kolozsvári székhelyű East Grain SRL fő tevékenysége a gabonával és az olajos magvakkal folytatott kereskedelem, de raktározással és logisztikai szolgáltatásokkal is foglalkozik.     

“Az Agrofert beruházása az East Grain dinamikáján alapul, melynek a forgalma az elmúlt 5 évben átlagosan 22,5 százalékkal nőtt” – közölte a kolozsvári cég.     

Az East Grain árbevétele egy évtized alatt több mint a tízszeresére nőtt, a 2013-as 64 millió lejről a 2022-es 714 millió lejre.     

A cseh Agrofert Közép-Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalata, műtrágyagyártással is foglalkozik. A cégnek Csehországon kívül Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában vannak érdekeltségei.       

Az East Grain SRL magyar tulajdonban van, többségi részvényesei az East Consulting és az IKB Capital Invest.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program