Kilenc országból jön a hulladék Szlovákiába, nagy részét üzemanyagként hasznosítják

camera

1

Kilenc országból jön a hulladék Szlovákiába, nagy részét üzemanyagként hasznosítják

Illusztráció 

Megosztás

Tavaly kilenc európai országból szállítottak hulladékot Szlovákiába. A legtöbb szemét Olaszországból származik. A behozott hulladék nagy részét a rohožníki cementgyárban értékesítették a Malackai járásban. A Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) összesen 624 780 tonna hulladék behozatalát engedélyezte. Ez a MŽP honlapján közzétett, a hulladék nemzetközi szállításáról és behozataláról szóló 2023-as határozatok áttekintéséből következik.

A szemetet Ausztriából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Németországból, Csehországból, Svájcból, Lengyelországból és Szlovéniából szállították Szlovákiába. A hulladék nagy részét üzemanyagként hasznosítják, más részét újrahasznosítják, tájékoztatott a TASR.

Rohožník községen kívül a felsőszernyei cementgyárba is szállítanak hulladékot Trencsén megyében, illetve a ladcei cementgyárba is az Ilavai járásban. A többi szemét Bazinba (Pezinok), Zólyomba, Dubnica nad Váhom, Tornára (Turňa nad Bodvou), Pozsonyba, Holicsra (Holíč), Slovenská Ľupča, Szeredbe (Sereď), Žarnovicára és Malackára (Malacky) kerül. Ez a döntések áttekintéséből derül ki.

A szállított hulladék legnagyobb része gyúlékony anyag, illetve keverék anyagokról van szó. Ezenkívül fát, fűrészport, műanyagot, gumit, különféle olajokat, ólomakkumulátorokat, PCB-anyagokat tartalmazó transzformátorokat és kondenzátorokat vagy festék- és lakkhulladékot szállítanak Szlovákiába. Például Németországból arzént tartalmazó hulladékot hoztak Žarnovicára újrahasznosítás céljából, illetve fémek ismételt kinyerésére. Szeredbe ólomakkumulátorokat hoztak Olaszországból, szintén újrahasznosítási céllal.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program