Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

camera

1

Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

Fotó: TASR - Milan Kapusta (archív) 

Megosztás

Az elmúlt időszakban megint narancssárgára színeződött a Sajó folyó vize – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jerga Tibor, Alsósajó (Nižná Slaná) község polgármestere. A környezetvédelmi minisztérium közölte, tárgyal a szennyezett folyóval kapcsolatos szükséges intézkedések finanszírozásáról.

Az alsósajóiak megfigyelték, hogy a víz színe az időjárástól is függ. „Néha tiszta, máskor pedig teljesen rozsdabarna. Erre már sokszor felhívtuk a figyelmet” – jelentette ki Jerga, és hozzátette, ha gyorsabb az áramlás, tisztábbnak tűnik a víz.

A környezeti katasztrófa kezelésével kapcsolatos helyzetet úgy ítéli meg, hogy az állami hatóságok nem érdeklődnek eléggé. „Voltak ülések, ígéreteket kaptunk, hogy már foglalkoznak vele, és ellenőrizni fogják a bányát, de ez hónapról hónapra tolódott” – mondta Jerga.

„A környezetvédelmi minisztérium vezetése tárgyal a gazdasági és a pénzügyminisztériummal, hogy konszenzusos megoldást találjanak a szükséges intézkedések finanszírozására. Ezek az intézkedések elsősorban bányabiztonsági munkákból fognak állni” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a környezetvédelmi minisztérium, és hozzátette, az ezzel kapcsolatos tervet a kormány elé terjesztik jóváhagyásra. A tárca szerint a Sajó tartós szennyezése az előző kormányok alkalmatlanságának bizonyítéka, amelyek képtelenek voltak tárcaközi szinten tárgyalni, és konkrét megoldásokban megállapodni.

A környezetvédelmi minisztérium közölte, továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet a geológusok, a vízgazdálkodási szakemberek és a Rudné bane állami vállalat. A tárca tájékoztatása szerint az eddigi eredmények nem igazolták, hogy a bányavíz szennyezte volna a talajvizet vagy az ivóvizet.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) havonta vizsgálja a folyó vizét. Hat helyről vesznek vízmintát, közvetlenül a szennyezés helyének közeléből is. „A kiáramló bányavíz hatása főleg a vas, a mangán és az arzén szintjében mutatkozik meg” – közölték a vízügyi szakemberek.

Az SVP legutóbb április 8-án vett mintát a Sajó vizéből, az eredmények azt mutatták, hogy csak a mangán szintje volt a határérték felett, a vas szintje határérték alatt volt, de a 2023. áprilisi méréshez képest majdnem kétszer magasabbak voltak az értékek. Hasonlóan alakult az arzén szintje is. „A mért értékek a Sajó aktuális hidrológiai helyzetét, valamint a szennyező bányavíz mennyiségét és szennyezettségét tükrözik” – magyarázta az állami vállalat.

A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint a Sajó vízminősége fokozatosan javul. „Ez annak köszönhető, hogy a szennyeződés lerakódik az üledékben, továbbá az öntisztulás képességéknek és a szennyeződés felhígulásának is” – tette hozzá az SVP.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program