Súlyos gondokat okoz a cégeknek, hogy az emberek tömegesen vonulnak korkedvezményes nyugdíjba

camera

1

Súlyos gondokat okoz a cégeknek, hogy az emberek tömegesen vonulnak korkedvezményes nyugdíjba

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Több szlovákiai munkaadó is jelentős problémákkal küzd, az alkalmazottaik közül ugyanis a vártnál többen éltek a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségével.

Az idősebb munkavállalók tömeges nyugdíjba vonulása minden ágazatban megfigyelhető, ha pedig még többen élnének ezzel a lehetőséggel, fennállna a veszélye, hogy a cégek nem rendelkeznének a működéséhez szükséges számú alkalmazottal, miközben ezek közül a vállalatok közül sok a kritikus infrastruktúra része – hívta fel a figyelmet Oto Nevický, a munkaadók országos szövetségének (AZZZ) főtitkára a Hospodárske novinyn.

A munkaerőhiány pótlása sok cég számára rendkívül nehéz, mivel bizonyos magasan kvalifikált pozíciók gyakran nem elérhetők a munkaerőpiacon. Ilyen például az energiaszektor, ahol az új munkavállalóknak összetett és időigényes képzésen kell részt venniük, amely több hónaptól akár évekig is eltarthat. A szakértő szerint több tízezer alkalmazottról van szó, akik jogosultak a korkedvezményes nyugdíjazásra.

A munkavállaló korkedvezményes nyugdíjazására való felkészülés fontos folyamat a vállalatok számára, mellyel minimalizálni tudják a tevékenységükre gyakorolt ​​negatív hatásokat és biztosítják a munkafolyamat zökkenőmentes folytatódását. Nevický szerint ez egyúttal a tapasztalt dolgozók elvesztésével jár, ami befolyásolhatja a munka folytonosságát és minőségét. Ezenkívül a távozó munkavállalók kompenzációja anyagilag is megterhelő lehet. Emiatt a vállalatok előre megtervezik humánerőforrás-szükségleteiket, hogy időben megtegyék a megfelelő intézkedéseket.

Ezen a helyzeten változtathat az állam által jóváhagyott, május 15-én érvénybe lépő módosítás, amely szigorítja a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit. Nevický bízik benne, hogy ez legalább átmenetileg elegendő lesz ahhoz, hogy elkerüljék a tavalyi helyzet megismétlődését, amikor az emberek tömegesen vonultak korkedvezményes nyugdíjba.

A parlament áprilisban döntött róla, hogy a várható élettartam növekedésének arányában nő a 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjjogosultság határa is, ugyanúgy, mint a rendes nyugdíjkorhatár esetében. Ezáltal tehát később lehet majd korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni.

Emellett a korkedvezményes nyugdíjba vonulás miatti levonás is emelkedik majd május 15-től. A rendes nyugdíjkorhatár előtti minden egyes hónap után 0,5 százalékot vonnak le a korkedvezményes nyugdíj kiszámításakor. Korábban ez az arány 0,3 volt.

A 40 ledolgozott év mellett további lehetősége van a kérelmezőnek a korkedvezményes nyugdíjba vonulásra, amennyiben mindössze két év hiányzik a nyugdíjkorhatárhoz, és a korkedvezményes nyugdíj összege magasabb lesz, mint a létminimum 1,6-szorosa. Ebben az esetben is havonta 0,5 százalékos csökkenéssel kell számolni.

Ez is érdekelheti:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program