Nők, akiknek különleges helyük van Černák életében

camera

3

Nők, akiknek különleges helyük van Černák életében

Mikuláš Černák (Fotó: TASR) 

Megosztás

Múlt héten elkezdődött az életfogytiglanra ítélt Mikuláš Černák feltételes szabadulásáról szóló bírósági tárgyalás. Černák 26 év után kerülhetne szabadlábra, a fejleményeket pedig azok a nők is árgus szemekkel követik, akik különleges helyet töltenek be az egykori maffiavezér életében.

Černák Telgártból (Breznói járás) származik. Nyolcvankét éves édesanyja évekkel ezelőtt eladta a szülői házat, ám aztán visszavásárolta és fel is újíttatta. A Pluska szerint az idős nő sosem nyilatkozott a fia által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban. Telgártból egy breznói panelházba költözött, a bírósági tárgyalásokra sem járt. Illetve egyszer megjelent a bíróságon, amikor Černák elvált, új barátnője, Monika Křivová pedig bejelentkezett hozzá. Minden bizonnyal ennek hatására is Černák édesanyja a panelházból fia egykori besztercebányai „kuplerájába” költözött.

A Černákkal való közös életről volt felesége, az 56 éves Iveta Černáková is beszélt. Elmondása szerint egy vonatban ismerkedtek meg, miközben hazafelé tartottak az iskolából. Négy éve voltak együtt, amikor 1986-ban összeházasodtak. Iveta elmondása szerint házasságuk harmonikus volt, segítettek egymásnak, kölcsönösen tiszteletben tartották egymást. Férje bűncselekményeiről állítólag nem tudott. Hozzátette: Černák vállalkozó volt, jól ment neki, ezért nem volt rá oka, hogy arról faggassa, honnan szerzi a pénzt. Černák bebörtönzését közös életük egyik legnehezebb pillanatának tartja. A válást maga a maffiavezér javasolta neki, mert az úgynevezett barátai elkezdtek minden felelősséget rá hárítani. Černák akkor azt mondta, hogy ő már valószínűleg sosem kerül ki élve a börtönből.

Kapcsolódó cikkek:

A válás után Černák nem szenvedett hiányt nőkből, akik a kegyeit lesték. Közéjük tartozott az akkor még csak 17 éves Monika Křivová. A plátói szerelem akkor vált valósággá, amikor a börtönbe elküldte Černáknak első levelét, és csatolta mellé az érettségi fotóját is. A maffiavezér azonnal vissza is írt neki, majd 2012-ben meghívta őt látogatásra. A börtönön kívül 2014-ben találkoztak először, egy bírósági tárgyaláson. Monika épp szerelme miatt kezdett jogot tanulni, jelenleg az ügyvédi vizsgákra készül.

camera

3

Nők, akiknek különleges helyük van Černák életében

Monika Křivová (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

A múlt heti tárgyaláson is részt vett. Egy román nő, Adina Ioana Popa társaságában érkezett, aki a Reštart – Nový život nevű polgári társulás törvényes tisztviselője. Épp ez a szervezet volt az, amely indítványozta Černák szabadlábra helyezését. Adina Ioana Popa mediátorként dolgozik, irodája pedig Besztercebányán van.

camera

3

Nők, akiknek különleges helyük van Černák életében

Adina Ioana Popa (Fotó: TASR - Jaroslav Novák) 

A Černák életét meghatározó legfontosabb nők közé tartozik Eva Mišíková ügyvédnő is. Kompromisszumot nem ismerő ügyészként szerzett magának hírnevet, a legnagyobb szlovákiai ügyek mellett pedig Černák esetén is dolgozott. 2013-ban meglepetésre elhagyta az ügyészek körét. Maga Černák tiszteletét fejezte ki a személyét illetően. Az egykori maffiavezér esetleges szabadlábra helyezésével kapcsolatban Mišíková elmondta: kizártnak tartja, hogy újabb gyilkosságokat vagy bűncselekményeket követne el a börtönben eltöltött hosszú idő után, ahol gyakorlatilag a fiatal és középkorú éveit élte le. Szerinte, ha ki is engedik, akkor biztosan 10 éves próbaidőt határoznak majd meg, valamint pártfogói felügyeletet is kirendelnek.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program