A Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Galántai járásban is evakuálták az iskolákat

camera

1

A Dunaszerdahelyi, a Komáromi és a Galántai járásban is evakuálták az iskolákat

Fotó: TASR - illusztráció 

Megosztás

Országszerte több iskolában szünetel a tanítás kedden délelőtt bombariadó miatt, egyebek mellett a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Komáromi, az Érsekújvári és a Szenci járás legtöbb iskolájában is kiterelték a gyerekeket az udvarra.

Múlt héten pénteken szintén evakuálni kellett több iskolát, miután bejelentés érkezett arról, hogy Pozsony területén több intézményben is robbanószerkezetet helyeztek el. Most viszont a jelek szerint a bombariadó országos kiterjedésű: a rendőrség először arról tájékoztatott, hogy Nyugat-Szlovákiában, konkrétan Nyitra, Nagyszombat, Trencsén, Zsolna és Pozsony megye iskoláira vonatkozik a fenyegetés, később viszont kiderült, Közép- és Kelet-Szlovákiában is ugyanez a helyzet, Eperjes és Kassa megyében is biztonsági intézkedéseket rendeltek el.

A bombariadó miatt a legtöbb iskolában megszakították a tanítást, a pedagógusok kivitték a gyerekeket az épületekből, a szülők pedig értük mennek, de akadtak olyan intézmények, ahol a tanítás folytatódhatott, miután a hatóságok átvizsgálták az épületet.

Úgy tudjuk, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán, Vámbéry Ármin, Szabó Gyula és Jilemnický utcai alapiskolát, valamint a Neratovicei téri szakközépiskolát is kiürítették, és hasonló forgatókönyv szerint jártak el a Dunaszerdahelyi, a Galántai, a Komáromi, az Érsekújvári és a Szenci járás legtöbb alapiskolájában.

A szülők és a pedagógusok is értetlenül állnak a történtek előtt, akárcsak az oktatásügyi miniszter, aki hangsúlyozta, borzasztó dolog azzal fenyegetőzni, hogy bomba fog robbanni egy iskolában. Tomáš Drucker bízik benne, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja az elkövetőt.

Akárcsak a múlt heti, pozsonyi iskolákat fenyegető e-mail, a mostani is orosz e-mail-címről érkezett. Az állítólagos támadó Allahot emlegeti és közli, hogy több robbanóanyag van az iskolában, és nagy támadásra készül. Arról is írt, hogy robbanószerekkel teli teherautókkal akar támadni.

Kedden délelőtt továbbá a VÚB összes szlovákiai fiókját is evakuálni kellett bombafenyegetés miatt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program