Blanár blokkolta a csehek javaslatát, hogy szankciós listára tegyék az oroszok által pénzelt agymosodát

camera

1

Blanár blokkolta a csehek javaslatát, hogy szankciós listára tegyék az oroszok által pénzelt agymosodát

Juraj Blanár (Fotó: TASR) 

Megosztás

Csehország az európai szankciós listára javasolja felvenni a Voice of Europe (Európa hangja) nevű céget, melyet titkosszolgálati információk szerint az oroszok pénzelnek annak érdekében, hogy befolyásolják általa az európai parlamenti választások eredményét.

Csehország a saját szankciós listájára már felvette a céget, valamint Artyom Marcsevszkij és Viktor Medvedcsuk vállalkozókat is, most pedig javasolták őket az európaira is. Ahhoz, hogy oda felkerüljenek, az összes EU-s tagállam egyhangú szavazására volna szükség. Szlovákia viszont blokkolja.

“Nem volt világos az álláspontjuk és nem akartak csatlakozni a cseh javaslat elfogadásához” – árulta el a cseh Deník N napilapnak egy jól informált diplomata.

Egy tőle független forrás azt állította, hogy a szlovák delegáció azt jelezte, hogy nem ismert előttük Szlovákia pontos álláspontja a konkrét ügyben, először pedig azzal kell összhangba hozni a reakciót.

Ezt vélhetően az is okozta, hogy Szlovákia nemrégiben ideiglenes menedéket nyújtott az említett Marcsevszkijnek.

Emiatt napokig kellett várni a szlovák külügyminiszter, Juraj Blanár álláspontja, amely végül pénteken érkezett meg. Végeredményben csatlakozott a többség álláspontjához. A javaslatról így folytatódhat az egyeztetés.

Olvassa el továbbá

Ha egyébként Marcsevszkij felkerült a szankciós listára, Szlovákia meglehetősen kellemetlen pozícióba kerül, mivel nemrégiben nyújtott neki menedéket, ami azt jelenti, hogy legalább egy évig az országban maradhat.

A Voice of Europe nevű portál az orosz hibrid tevékenység részét képezte. Prágából működött, és független sajtóorgánumként tüntette fel magát, amely csupán egy alternatív nézőpontot kínált az Európai Unióról, a migrációról és az ukrajnai háborúról.

A portál mögötti kulcsfigura az oroszpárti ukrán Artyom Medvedcsuk, akinek pedig a jobbkeze Marcsevszkij, aki két évvel ezelőtt érkezett Csehországba azzal, hogy háborús menekült. Csehország ki akarta utasítani, zárolta a vagyonát, mire Marcsevszkij Szlovákiába jött át, ahol pedig ideiglenes védelmet kapott. Innen is távoznia kellene ugyanakkor, ha felkerülne az európai szankciós listára.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program