Ismerje meg a sakkbokszot, az egyik legbizarabb sportot (VIDEÓ)

  • Bulvár
camera

1

Ismerje meg a sakkbokszot, az egyik legbizarabb sportot (VIDEÓ)

-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons) 

Megosztás

Rengeteg létezik, amelyeknek szinte semmi értelme a szórakozás hagyományos formáihoz képest. Ilyen például egy sakkboksz nevű sportág, ami nemcsak az agyat, hanem az erejüket is próbára teszik a versenyzők.

A sakkboksz az egyik olyan sportág, amiről sokan még egyáltalán nem hallottak. Az első meccseket 2003-ban a holland Lepe Rubingh szervezte, Enkim Bilalom francia képregényalkotó 1992-es alkotásából merítve. Ez a fajta szórakozás az úgynevezett hibrid sportok körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy két szakágra oszlik, nevezetesen a sakkra és a bokszra. Rubingh megalapította a World Chess Boxing Organisationt is, és ő lett a legelső bajnok – írja az Obkec.

A sakkboksz 11 körös, 6 sakkkör és 5 bokszkör, felváltva. A cél az, hogy a mérkőzést kiütéssel, bírói döntéssel, sakkmatttal, sakkidőkéréssel vagy az ellenfél megadásával fejezzék be.

Ez a sportág az elmúlt években népszerűvé vált,, főleg az Egyesült Királyságban, Indiában, Finnországban, Franciaországban és Oroszországban lett igazán népszerű. Rengeteg videó van, amelyek az egyes mérkőzések csúcspontjait mutatják be.

“A sakkboksznak a történelem legőrültebb sportjának kell lennie” – írta egy bejegyzésben a Historic Vids nevű X-profil.

A profil által a közösségi médiában közzétett videón a két versenyző először egy bokszringben sakkozik, majd kicsit később már igazi meccsre kerül sor.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a legtöbb esetben profi sakkozók találkoznak ezeken a rendezvényeken, éppen ezért a bokszmeccs színvonala nem igazán magas színvonalú.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program