A pártok legfeljebb 3 millió eurót költhetnek az európai parlamenti választási kampányra

camera

1

A pártok legfeljebb 3 millió eurót költhetnek az európai parlamenti választási kampányra

-illusztráció- (Fotó: Unsplash) 

Megosztás

A pártok áfával együtt legfeljebb hárommillió eurót költhetnek az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos kampányára. Ez a korlát választási koalíció esetén pártonként külön-külön érvényes. Ez a belügyminisztérium honlapján található információból következik.

“Az ajándék vagy egyéb térítésmentes teljesítés szerződésben rögzített ára és a szokásos ár, valamint a párt népszerűsítésének költségei közötti különbözetet tartalmazza, amely a pártnál a választás napját megelőző 180 nappal kezdődő időszakban merült fel” – áll a törvényben.

A kampányra szánt pénzeszközöket a jelöltnek külön bankszámlán kell tartania. A számlaadatoknak harmadik fél számára folyamatosan hozzáférhetőnek kell lenniük, és áttekintést kell tartalmazniuk a fizetési tranzakciókról. A pénzt a speciális számlára kizárólag másik számláról történő átutalással kell befizetni. A számlakivonatokat a jelöltnek a kiállítástól számított öt évig meg kell őriznie.

A pártnak külön nyilvántartást kell vezetnie a kampánypénzek választási kampány céljára történő felhasználásáról. A kampány költségeiről zárójelentést is kötelesek készíteni a pártok. A belügyminisztériumnak legkésőbb a választást követő 30. napig kell kézbesítenie papír és elektronikus formában is. A minisztérium ezt követően közzéteszi a honlapján.

A kampány 48 órával a választás napja előtt ér véget. A pártok legkésőbb június 5-én 23:59-ig kampányolhatnak.

Június 8-án, szombaton tartják az európai parlamenti választásokat Szlovákiában. 23 párt és egy koalíció jelölt. A szlovákok 15 képviselőt választanak öt évre. Egy jelöltlistáról legfeljebb két jelöltet körözhetnek.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program