Többféle tejtermék is drágulhat Ficóék cukoradója miatt

camera

1

Többféle tejtermék is drágulhat Ficóék cukoradója miatt

Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum) 

Megosztás

A gyümölcslevek, szörpök és üdítők mellett bizonyos tejitalok is drágulhatnak a kormány által beharangozott cukoradó miatt.

„Amint egy ital hozzáadott cukrot tartalmaz és mesterséges édesítőszert, máris adóköteles” – jelentette ki Ladislav Kamenický pénzügyminiszter.

Az adókötelesség tehát azokra az italokra is vonatkozik majd, amelyek nem hozzáadott cukrot tartalmaznak, hanem annak egészségesebb változatát, például a steviát – hívta fel a figyelmet a Tvnoviny.sk.

Bár elsősorban a cukrozott szénsavas italokról esik szó, a módosítás egy másik népszerű csoportot is érint majd. A különadó ugyanis vonatkozik majd az ízesített tej- és joghurtitalokra is, hiszen ezek is hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Éppen ezért az élelmiszergyártók és a fogyasztók is kérik a törvénytervezet felülvizsgálatát. Azzal érvelnek, hogy teljesen más táplálkozási profillal rendelkeznek a joghurtitalok, mint mondjuk a szénsavas üdítők, előbbi ugyanis általában kalciumot, káliumot, foszfort és különféle vitaminokat is tartalmaz.

Az új adónak a laktózintoleranciában szenvedők és a vegánoknak sem örülnek, a tervek szerint ugyanis az alternatív tejeket is megadóztatják, konkrétan 15 centtel literenként.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program