„Éljen Szlovákia, éljen az Európai Unió!” – mondta Fico a külügy konferenciáján, ahol azonban a fő jelszó a szuverenitás volt

camera

1

„Éljen Szlovákia, éljen az Európai Unió!” – mondta Fico a külügy konferenciáján, ahol azonban a fő jelszó a szuverenitás volt

Fotó: TASR 

Megosztás

Hasznos és fontos az uniós tagság Szlovákia számára, de vannak olyan területek, ahol Szlovákia álláspontja eltér az uniós állásponttól, derült ki a külügyminisztérium által Szlovákia uniós csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián. Már a konferencia fő jelszava is érdekes volt: #szuverEUnitás, vagyis szlovákul #suverEUnita. Robert Fico atomerőműblokk építését is kilátásba helyezte.

Robert Fico miniszterelnök szerint a mainstream média hamisan azt terjeszti róla és kormányáról, hogy kifelé vezetik Szlovákiát az Európai Unióból. Majd rögtön meg is cáfolta ezt az „álhírt”.

„Az európai uniós tagságunk pótolhatatlan” – jelentette ki Robert Fico, a külügyminisztérium által, az uniós csatlakozásunk 20. évfordulója alkalmából szervezett konferencián.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a közpénzből folyó beruházások 80 százalékát Szlovákia uniós támogatásból valósítja meg. Majd elsősorban arról beszélt, hogy mi mindenben nem értenek egyet az uniós politikák kérdésében.

Csatlakozás és rendőri erőszak

Fico felgyorsítaná a tagjelölt államok – elsősorban a csatlakozásra váró balkáni országok – csatlakozását, de támogatja Ukrajna és Moldova mielőbbi betagozódását is az EU-ba. „Szlovákia ismeri az uniós tagság előnyeit, ezért mindent meg kell tennünk, hogy felgyorsítsuk a csatlakozási folyamatot” – mondta Fico.

A legnagyobb nézeteltérések szerint a migrációs politikában és a jogállamisági feltételek „szelektív” megkövetelésében vannak Fico szerint. Példaként említette Magyarországot, amelyet szerint az unió alaptalanul marasztal el a jogállam elveinek megsértése miatt. Fico itt újra kifogásolta, hogy az EU nem szólalt meg akkor, mikor az előző kormányzati ciklus idején ellene és több ellenzéki politikus ellen is „hajtóvadászatot” folytatott az akkori kormány.

„Mi tudjuk, milyen az, amikor a rendőrség az emberi jogokat sértve tartóztat le ellenzéki politikusokat” – mondta Fico.

Szerinte a bűnüldöző szervek jogsértését az Alkotmánybíróság is kimondta, habár az Ab csak néhány esetben az előzetes letartóztatást helyezte hatályon kívül.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a migrációs egyezménnyel kapcsolatban egyelőre kivárnak. „Megvárjuk az EP-választás eredményét, bízom benne, hogy utána esetleg módosulhat a megegyezés” – mondta Fico. A miniszterelnöknek a menekültkvótával van problémája, a megállapodás ugyanis meghatározza, hogy egyes tagállamoknak hány menedékkérőt kellene befogadniuk, vagy ha ezt nem vállalják, akkor ennek fejében egyfajta szolidaritási díjat fizetni a többi országnak. Szlovákiának évente mintegy 300 védelemre jogosult menedékkérőt kellene elhelyeznie. Ez a megállapodás Juraj Blanár külügyminiszter szerint is végrehajthatatlan, úgy véli, ezt már bizonyította a 2015-ös menekültválság óta eltelt időszak.

Az Európai Tanács olyan, mint egy „háborús kabinet”

Fico azért is bírálta az uniót, hogy nincs határozott „békekezdeményezése”, amivel a június 15-16-ra tervezett svájci béketárgyalásokon kezdeményezőként léphetne fel az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezése érdekében. „Eddig csak egy nagyköveti szintű, semmitmondó javaslat született” – mondta Fico. A kormányfő szerint az uniós csúcstalálkozók Ukrajna kérdésében még mindig leginkább egy „háborús kabinet” ülésére hasonlítanak.

Új atomerőmű épülhet Jaslovské Bohunicében

A miniszterelnök szerint azonban az unió képes a fejlődésre, amit szerinte az is bizonyít, hogy napjainkban már teljesen máshogy viszonyul az atomenergiához, mint 10-15 évvel ezelőtt. „Akkor az atomenergiáról hallani sem akartak, mindenféle »szélmalmokkal« képzelték el az energiatermelést” – mondta Fico. A miniszterelnök bejelentette, hogy Szlovákia újabb atomerőművi blokk építését tervezi.

„A Jaslovské Bohunicében egy új blokkot tervezünk, mintegy 1100-1200 MGW teljesítménnyel” – mondta Fico.

A mohi atomerőműben tavaly adták át a 3. blokkot, a negyedik még építés alatt áll, a korábban épült bohunicei erőmű korábban épült blokkjait leállították, jelenleg folyik a felszámolásuk, Fico ide építene egy újabb blokkot.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program