Hiába számolták fel a balonyi kutyakereskedő telepét, az üzletelés tovább folytatódhatott. A balonyi család és a dunaszerdahelyi hivatal egymásra mutogat

camera

15

Hiába számolták fel a balonyi kutyakereskedő telepét, az üzletelés tovább folytatódhatott. A balonyi család és a dunaszerdahelyi hivatal egymásra mutogat

Fotó: rendőrség 

Megosztás

Hiába számolták fel azt a balonyi (Dunaszerdahelyi járás) kutyaszaporító telepet, amelynek bezárását évek óta követelték különböző állatvédő szervezetek, az állatokkal való kereskedés még a rendőrség tavaly szeptemberi akciója után is folytatódhatott. A kutyakereskedelemmel és szaporítással foglalkozó T. Roland családtagjai az egyik dunaszerdahelyi hivatal munkatársait vádolja az állatok eltűnésével, míg a hivatal igazgatónője szerint a hozzátartozók így próbálják leplezni törvénytelen cselekedetüket.

A balonyi kutyatelep működtetője, T. Roland ellen a hatóságok adó- és járulékcsökkentés folytatólagos bűntette, illetve állatgondozás elhanyagolása bűntette, valamint állatok fertőző betegségének terjesztése gyanújával indított eljárást még tavaly szeptemberben. A gyanúsított a kiskutyákat elsősorban külföldre – Belgiumba, Ausztriába, Svájcba, Németországba stb. – exportálta.

Cikkünk a szeptemberi razziáról:

A rendőrségi nyomozás szerint legalább 900 kiskutya értékesítése nem szerepelt a cég hivatalos bevételeinek jegyzékében 2016 és 2020 között, és egyúttal fiktív kiadásokat tüntettek fel könyvelésükben. Ezzel legalább 151 ezer euróval csökkentették az adófizetési kötelezettségüket. Vagyis ha hivatalosan elszámoltak volna az értékesített kutyákkal, és nem tüntetnek fel a könyvelésben fiktív kiadásokat, ennyivel több adót kellett volna fizetniük az említett időszakban.

Miután tavaly szeptemberben T. Rolandnál házkutatást tartottak, a rendőrök nem láttak okot arra, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék. Pár hónappal később azonban ez mégis megtörtént, csak más bűncselekmény által – a balonyi férfi 2023 novemberében kapcsolati erőszak miatt került vizsgálati fogságba.

A kutyatelep szeptemberi felszámolásában a dunaszerdahelyi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (RVPS) munkatársai is részt vettek. A hivatal szerint a tulajdonos nem gondoskodott az állatokról, azok éhségben, szomjúságban szenvedtek. A rossz higiéniai körülmények és a védőoltások hiánya ahhoz vezetett, hogy több kiskutya megbetegedett vagy elpusztult.  

A telephely csaknem 300 kutyája végül egyik napról a másikra az állam tulajdonává vált, de mivel az RVPS nem rendelkezett kellő kapacitással a kutyák elhelyezésére, végül amellett döntöttek, hogy az állatok még egy darabig Balonyon maradnak.  
 
Később olyan híresztelések kaptak szárnyra, amelyek szerint annak ellenére folytatódhatott tovább az állatokkal való kereskedés, hogy azok szeptember óta az állam tulajdonát képezték. 

A híreszteléseket az RVPS dunaszerdahelyi igazgatónője, Miriam Mintálová is megerősítette portálunknak. Arra a kérdésre, hogy a hivatal miért nem akadályozta meg a kisállatok eltűnését vagy eladását, az igazgatónő azt válaszolta, hogy a balonyi család nem engedte, hogy az állami szerv munkatársai belépjenek a telepre.

“Az RVPS DS ellenőrei 2023.11.13-tól nem léphettek be a telepre, a cégvezető felesége és lánya aktívan akadályozták őket ebben. Ugyanakkor nem kormányzati szervek képviselői és újságírók számára lehetővé tették a belépést a telepre, amit az akkori televíziós riport is bizonyít”

– közölte a Paraméterrel Mintálová. 

Az említett televíziós riportot a Markíza készítette. Ebben az eltűnt kutyákról is szó esik. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) vezetője, Jozef Bíreš úgy nyilatkozott, hogy nagyjából 60 kutya tűnt el a telepről a rendőrségi akció után.  

Az ügy kapcsán felkerestük T. Roland lányát is, aki szintén nagyjából 60 kutya eltűnéséről számolt be portálunknak, ám hozzátette, szerinte a kutyák eltűnése mögött a dunaszerdahelyi RVPS munkatársai állnak. Sőt, egy felvételt is bemutatott, amelyen az látszik, ahogy a hivatal igazgatónője, Miriam Mintálová elvisz a telepről egy törpespiccet.  

A hivatalvezető kérdésünkre megerősítette, hogy valóban elvitt egy ebet a kutyatelepről.

“Az említett kutya keresztezett, ezek az adatok a telephely irataiban is szerepelnek, ahol az ellenőrzéskor előrehaladott bőrbetegség klinikai tünetei mutatkoztak az említett állaton, melynek eredménye szőrhúzással járó szűnni nem akaró vakarás volt, és az állat akut kezelésre, ellátásra szorult. Életének megmentése érdekében ezt a kutyust is elkoboztuk és örökbe adtuk, a családomban találtunk neki helyet, mert nagyon rövid idő alatt kialakult e kis lény felé egy érzelmi kötődés - az ún. "gondozó szindróma" - amikor a gondozó érzelmi köteléket hoz létre az állattal, akit kiment a nem megfelelő körülményekből, és amely gondozást, egyéni megközelítést és bőrgyógyászati betegség hosszú távú kezelését igényli. Az állat eladásáról adásvételi szerződést kötöttünk és az állatra vonatkozó összeget szabályszerűen kifizettük”

– nyilatkozta a Paraméternek Mintálová. Jozef Bíreš nem tartotta egészen helyesnek az igazgatónő cselekedetét, a Markíza riporterének úgy nyilatkozott, hogy Mintálovának meg kellett volna várnia az ügy lezárását.

A gyanúsított lánya azt is elmondta a Paraméternek, hogy az RVPS munkatársai közel 60 állatot vittek el a telepről, sőt, voltak köztük olyan pici kutyák is, amelyek nem rendelkeztek kutyachippel. Ráadásul több kutya is elpusztult miután az állam tulajdonába kerültek. T. Roland lánya szerint az RVPS munkatársai adták tovább a kutyákat a busás haszon érdekében.

Mindenesetre T. Roland felesége – aki alkalmazottként dolgozott a kutyatelepen– feljelentést tett Mintálová ellen, amit a rendőrség megalapozotlanságra hivatkozva végül elutasított.  

A dunaszerdahelyi hivatal igazgatónője szerint az ilyen feljelentésekkel a család csak a saját piszkos dolgait szeretné leplezni. 

“Az RVPS DS alkalmazottainak kompromittálása bűnügyi feljelentések benyújtásával és a médiának való hamis információk közlésével olyan személyek céltudatos cselekedete, akik megpróbálják elterelni a figyelmet és leplezni saját, általuk elkövetett jogellenes cselekedeteiket. Ezek a koholt állítások nem az igazságon alapulnak, és céljuk, hogy kétségbe vonják a közigazgatási szerv intézkedéseit és eljárásait“ – írta portálunknak Mintálová, hozzátéve, hogy az RVPS eljárást folytat a cégvezető felesége és lánya ellen. 

Mivel mindkét érintett fél egymásra mutogat, arra nem kaptunk egyértelmű választ, hogy jelenleg hol vannak azok a kutyák, amelyek közvetlenül a rendőrségi akció után tűntek el.  

Az utolsó kutyát december elején hozták el a telepről. Az állatokat négy menhely között osztották szét, először karanténba kerültek, majd miután megkapták a szükséges védőoltásokat, otthont keresnek nekik.

Kapcsolódó cikkünk:

Egyébként a balonyi kutyatelep korábban mondhatni világhírre tett szert. Egy svájci oknyomozó anyagban olyan kiskutyákkal foglalkoztak, amelyek az említett csallóközi állatkereskedőtől kerültek az országba.  

Az SRF dokumentumfilmesei szerint a kiskutyákat az állatorvosi ellátásról szóló törvényt megszegve külföldre szállítottak, mielőtt elérték volna azt a kort, hogy megkaphassák a kötelező védőoltásokat. 

A filmből kiderült, hogy egy svájci állatkórházban gyakran találkoztak a balonyi telepről származó kutyákkal, amelyek különböző fertőzésekkel kerülnek be hozzájuk, amikbe akár bele is halhatnak. A balonyi kutyatelephez köthető 500 kutyából 300 esetben találtak szabálytalanságot svájci állatorvosok. Az útleveleikben hamis születési- és oltási dátumok szerepeltek. 

A Telex is már foglalkozott a szlovákiai szaporító- és kereskedőteleppel, akkor T. Roland azt állította, hogy a kiskutyák azért pusztulnak el külföldön, mert a nyugatiak olyan védőoltásokat adnak be az állatoknak, amelyek legyengítik az immunrendszerüket.  

“El vagyunk nyomva, tudja, mi közép-európaiak kommunisták vagyunk a szemükben” – fűszerezte korábban mentegetőzését némi “rendszerkritikával” T. Roland.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program