Ismét bíróságon Mikuláš Černák, a maffiavezér szabadlábra helyezéséről döntenek

camera

1

Ismét bíróságon Mikuláš Černák, a maffiavezér szabadlábra helyezéséről döntenek

Fotó: TASR 

Megosztás

Csütörtökön ismét Pöstyénre szegeződnek a tekintetek Szlovákiában, ugyanis a bíróságon az egykori maffiavezér, Mikuláš Černák feltételes szabadlábra helyezése lesz a téma.

A maffiavezér feltételes szabadulásáról szóló főtárgyalást eredetileg múlt héten csütörtökön kezdték volna el, ám az néhány perc után váratlanul véget is ért. Jana Kondákorová bírósági szóvivő közlése szerint azért halasztották el a tárgyalást, mert nem teljesültek a feltételek a végrehajtásához.

Mint kiderült, a bíróság nem kézbesítette időben az ügyésznek annak a polgári társulásnak a javaslatát, amely indítványozta Černák szabadlábra helyezését.

Az első tárgyalási nap:

Erik Magál, Černák ügyvédje közölte, hogy formális hiányosságokról van szó. „Nem tudom, melyik oldalon történt hiba. Az ügyész úr azt mondta, hogy nincs birtokában a javaslat, ezért nem lehetett megnyitni a tárgyalást. Feltételezésem szerint a bizonyítási fázis terjedelmesebb lesz. Úgy vélem, hogy Černák úr jól áll hozzá, meglátjuk, milyen lesz az eredmény” – mondta Magál.

Černákot ugyan életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, a törvény szerint viszont 25 év után kérvényezheti feltételes szabadlábra helyezését. Szlovákiában még egy életfogytiglanra ítélt rab sem járt sikerrel ilyen indítvánnyal. A maffiavezér kisebb szünetekkel már 26 éve van rács mögött.

Černák már tavaly áprilisban beadhatta volna a kérvényt, de mégsem tette meg. Helyette bekapcsolódott az Esély a visszatérésre nevű börtönprogramba, amelyben bizonyítania kellett, hogy képes teljesíteni a kötelességeit, konfliktusmentes, megjavult és készen áll a rendes életvitelre. Szabadlábra helyezését a börtön, illetve a börtönbizottság igazgatója is javasolta, amire korábban még nem volt példa olyan rabok esetében, akiket életfogytiglanra ítéltek Szlovákiában.

Mikuláš Černákot hat gyilkosság elkövetése miatt ítélték életfogytiglan tartó szabadságvesztésre. Tíz évvel ezelőtt megtörte a csendet, további bűncselekmények elkövetését ismerte be, valamint elkezdett együttműködni a rendőrséggel a még folyamatban lévő ügyek felderítésében.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program