Egy csodálatos fiatal tehetség, kézisek, Érsek Rezső és Kálmán Miklós kapták a Pro Urbe-díjakat Dunaszerdahelyen

camera

11

Egy csodálatos fiatal tehetség, kézisek, Érsek Rezső és Kálmán Miklós kapták a Pro Urbe-díjakat Dunaszerdahelyen

Fotók: Cséfalvay Á, András 

Megosztás

Idén díszpolgári címmel jutalmazták Dobrovits MIhályt. Érsek Rezső és a kézilabdások kapták a Pro Urbe-díjakat, Kálmán Miklós pedig a tanári kitüntetést Dunaszerdahelyen. Rajtuk kívül Pro Urbe Juvenis díjban részesült Husvéth Rebeka, a boccia-világbajnokságon tavaly második helyezést elért fiatal mozgássérült dunaszerdahelyi tehetség. Szombaton este, a Szent György-napok keretén belül adták át a városi díjakat a Csaplár Benedek VMK-ban.

„Közösségünk nem lenne sikeres, ha nem lennének olyan személyiségek, akik képesek és hajlandóak cselekedni városunk lakosai érdekében” – kezdte beszédét Hájos Zoltán polgármester az ünnepélyes díjátadó elején.

A polgármester emlékeztetett, hogy kijár a tisztelet a városban munkahelyet teremtő személyeknek és vállalkozásoknak, akik ezáltal lehetővé teszik, hogy mások tisztességes megélhetés mellett tudjanak családot vállalni. Mert a városnak fontosak az újszülöttek, őket is köszöntik, valamint anyanyelvi oktatást biztosítanak számukra. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a városban ugyan bevezették a fejlesztési illetéket az ingatlanvásárlás vagy építés esetére, de azt a Dunaszerdahelyen állandó lakhellyel rendelkezők másfél év elteltével visszaigényelhetik egy városi alapítványon keresztül.

Miután tettünk egy kitérőt a jogok és kötelességek irányába, Hájos Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a város évente több mint 200 ezer euróval támogatja a helyi sport- és kulturális szervezeteket, végül pedig elmondta, hogy a városi díjak odaítélése kapcsán létrehozott javasló bizottságnak idén sem volt könnyű dolga, hogy kiket terjesszen a képviselő-testület elé a díjakra jelöltek közül. „Nagy öröm számomra, hogy ezeket a pillanatokat együtt élhetjük át” – jegyezte meg Hájos.

Idén a városi képviselő-testület egy díszpolgári címet és három Pro Urbe-díjat ítélt oda. Díszpolgári címet idén Dobrovits Mihály professzor kapott „a Vámbéry Tudományos Kollégium kezdeményezéséért, a Vámbéry PT munkájának sokéves segítéséért, Vámbéry Ármin emlékének negyedévszázadon át tartó dunaszerdahelyi ápolásáért a Vámbéry-napok és a Vámbéry Tudományos Konferencia rendezvényeken”. Egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni, a kitüntetést később veheti át.

2024-ben Pro Urbe-díjban részesült Dunaszerdahelyen Érsek Rezső, Polaček Piroska és a HC DAC kézilabdaklub.

Érsek Rezsőt a társadalmi élet és a művészet területén végzett sokrétű aktív tevékenysége, városi képviselői munkája és több évtizedes zenei pályafutása elismeréseként, életjubileuma alkalmából tüntették ki.

Érsek Rezső 1976-ban népművelői diplomát szerzett, majd Járási Népművelési Központban kezdett dolgozni, később pedig a VMK szervezői osztályának vezetője lett. Ezt váltotta a zenélés, melynek köszönhetően bejárta Európát, járt Afrikában és Amerikában is. Dolgozott a Pátria Rádiónál, fellépett Karel Gott-tal és Ivan Mládekkel, mindeközben 2001 óta a Szent György Kórus karnagya, valamint tagja a 15 éve alakult Four Art Singers énekegyüttesnek. A mai napig dalokat hangszerel, többek között tíz éve az Opera Triónak és Dráfi Mátyásnak.

Érsek Rezső köszönőbeszédében rámutatott, hogy meglepte a díjra történő jelölés, és csak azután volt képes ezt tudatosítani, miután megkapta a meghívót az eseményre. „Amit a sok év alatt elvégeztem, arról úgy gondoltam, hogy ha valamit tudsz és jó vagy benne, akkor azt meg kell mutatni a másiknak is, nem szabad csak megtartani magadnak” – jegyezte meg.

Megemlékezett nagyapjáról, aki a dunaszerdahelyi egyházi kórus oszlopos tagja, valamint édesapjáról, aki szaxofonosként zenélt a városi fúvós zenekarban, továbbá énekelt a Markó Béla vegyeskarban.

„A zene fantasztikus dolog, egy olyan nyelv, amihez nem kell szótár. Ha két ember különböző nyelvet beszél, a zenén keresztül megérti egymást. A zene valójában összeköti az embereket, barátságokat sző, jókedvre hangolja az embert, megszépíti és simogatja a lelket, és szebbé varázsolja a világot” – fogalmazott.

Polaček Piroska több generáció sport iránti szeretetre való neveléséért, a sport területén végzett eredményes pályafutása elismeréseként, életjubileuma alkalmából kapta a Pro Urbe-díjat. Az egykori kézilabdázó Dunaszerdahely legsikeresebb sportolói közé tartozik. 145-szörös csehszlovák válogatott, aki az 1980-as moszkvai nyári olimpián érte el legnagyobb sikerét, ahol a csehszlovák csapattal az 5. helyen végzett.

Hosszú éveken át volt a nemzetközileg is komoly sikereket jegyző Nyárasd női kézilabdacsapatának tagja, később pedig évtizedekig kötődött a dunaszerdahelyi kézilabdához, mivel a legkisebbektől a felnőttekig minden korosztályt edzett. Tíz évvel ezelőtt Brunczvik Tündével és a 2017-ben elhunyt Méhes Tiborral megalapította az ŠK Talent klubot, amivel újraélesztette a női kézilabda működését. Egyik legnagyobb sikere, hogy a serdülők legmagasabb szintű versenyén ezüstérmet szereztek.

Köszönőbeszédében röviden annyit mondott, hogy amit elért és tanult, azt igyekezett átadni a fiataloknak is.

Ugyancsak a kézilabda terén elért sikereiért díjazták a HC DAC kézilabdaklubot, mely tavaly elsőként lett szlovák bajnok. A nagymihályi Iuventa ellen 2:1-re győztek a döntő két győzelemig tartó párharca során. A klub emellett a cseh-szlovák MOL liga 21 éves történetének harmadik szlovákiai csapataként szintén szerzett szintén aranyaérmet, noha csupán 2019 óta szerepel a legfelsőbb bajnokságban. Az U12 leánycsapatuk tavaly szintén kiemelkedően sikeres volt, a 2022/2023-as idényben számos tornagyőzelem mellett kétszeres országos bajnoki címet is nyert.

Horváth Zoltán klubelnök beszédében méltatta Németh Jolánt, illetve Brunczvik Tündét, akik a HC DAC létrejötte előtti két városi kézilabdaklub (MŠK, Talent) elnökei voltak.

„Mi nagyon sokat, fejlődtünk, tanultunk, dolgoztunk és mindig próbáltunk olyan elhatározások, célok mellett dolgozni, amit reálisnak tartottunk, amihez megtaláltuk a megfelelő társadalmi, szponzori és anyagi támogatást is – fogalmazott.

– Nemcsak klubot, hanem többet mint klubot akartunk építeni. Egy sportklubnak társadalmi szerepet is kell vállalnia, és mi ezen az úton is igyekszünk valamit elérni.”

A fiatal tehetségeknek odaítélendő Pro Urbe Juvenis-díjat idén a 16 éves Husvéth Rebeka vehette át a boccia sportágban elért kiemelkedő teljesítménye elismeréseként. Husvéth Rebeka Szlovákiát képviselte a tavalyi portugáliai boccia világbajnokságon, ahol kategóriájában mozgássérültként ezüstérmet szerzett. A boccia nevű precíziós labdás sportot kimondottan kerekesszékben játsszák. Korábban versenyzett már többek között Finnországban, Lengyelországban és Csehországban is. Husvéth Rebeka édesanyja köszönte meg a díjat, “mindenkinek, aki szorít neki és hagyja, hogy ez a gyermek az álmát élje.”

Néhány éve már a Pro Urbe-díjak rangjára emelték Dunaszerdahelyen az év pedagógusa elismerést is. A Pro Educatione-díj idei kitüntetettje pedig a Vámbéry Ármin Gimnázium egykori, illetve az alapiskola jelenéegi tornatanára, Kálmán Miklós.

A gimnáziumban 1980-tól 2016-ig dolgozott, azóta pedig a Vámbéry Ármin Alapiskola testnevelő tanára. Évente szervez korcsolya- és sítanfolyamokat, az elmúlt években pedig több dunaszerdahelyi sportegyesületben, pl. a HC DAC-van vagy a Rumba Floorball Klubbanis dolgozott edzőként, elnöki vagy alelnöki funkcióban. Kálmán Miklós 8 évig  a Nagyszombati Kerületi Kézilabda Szövetség elnöke volt. Beszédében kitért arra, hogy nemrégiben egy volt tanítványa – aki azóta iskolaigazgató – megkérdezte tőle, mit keres még mindig az aktív tanárok között. Ő erre megjegyezte, hogy már hat éve nyugdíjban van, de van, ami nem ereszti őt.

„Azt keresem, amit a gyerekek. Amilyen örömmel, tűzzel játszanak a fiatal gyerkőcök, és amekkora örömöt okoz nekik minden pont, amit megszereznek, ez az, ami nekem is tüzet ad még annyira, hogy kedvvel csinálom” – húzta alá.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program