Söprik az utcát, de sajna nem csíkos kardigánban…

Post Image

Söprik az utcát, de sajna nem csíkos kardigánban…

Headphones icon
05:04
camera

2

Söprik az utcát, de sajna nem csíkos kardigánban…

Fotó: Zomri 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

A zseniális Hofi slágerében nyilván Magyarország rabosított gazemberei az utcaseprők. A jelen Szlovákiájában egyelőre hiányzik a csíkos kardigán, vagyis a rabruha a féktelen szabályszegőkről. Csak azért, mert a politiai osztály csúcsára juttatta őket a politikai kuruzslók által megvakított tömeg. Ám ha itt-ott mégis, kénytelen seprűhöz nyúlni a kvázi elit is, akkor ne legyen úgy, mintha film forogna “Amikor a szemét söpri az utcát címmel…”

Danko este a szemaforral

A Szlovák Nemzeti Párt elnöke és parlamenti képviselője, Andrej Danko a hírhedt  szemaforos balesetét követően ígérte meg, hogy büntetésül felsöpri majd Pozsony városrészét, Dúbravkát. Láss csodát, pénteken be is váltotta ígéretét…

A baleset egyébként január késő éjszakáján történt Dúbravkán, egy kereszteződésben. Danko akkor be is ismerte, hogy megcsúszott a kocsija, ezért nekihajtott egy útszéli szemafornak.

A rendőrség a baleset másnapján számolt be arról, hogy amikor a járőr a helyszínre érkezett, már a balesetet okozó sofőrnek és a gépkocsinak is a hűlt helyét találta. Végül mégis sikerült felkutatni az elkövetőt, ám valami miatt nem sikerült őt megszondázni…  Az alkoholszondázásra ezért csak hosszú órák elteltével kerülhetett sor, amely persze negatív eredménnyel végződött…

Ugye nem szorul magyarázatra, hogy miért alakultak így a körülmények. Ha valakik mégsem értenék, azok jobban tennék, ha legközelebb nagy ívben elkerülik a szavazóhelységeket. Kár beléjük…!

Slota meg a korrupció

A Szlovák Nemzeti Párt volt elnöke Ján Slota szintén megúszni látszik a felelősségre vonást. A vele szemben megfogalmazott vád szerint annak idején a Zsolnai Kerületi Bíróságon elintézte, hogy enyhébb büntetést kapjon egy ismerőse, akit eredetileg hároméves letöltendő szabadságvesztésre ítéltek halálos baleset okozása miatt. Slota 5 ezer eurót adott Pavol Polka, ma már egykori bírónak, további 5 ezer euró pedig az ő zsebében landolt.

A jelenleg érvényes büntetőjog szerint Slotát 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. Ha viszont életbe lépne a Fico-kormány vonatkozó módosítása, az 3-8 évre csökkenne.

Most úgy állunk, hogy a Specializált Büntetőbíróság bírája, Michal Truban felfüggesztette a Ján Slota ellen folyó büntetőeljárást. Úgy tűnik tehát, hogy a jelenlegi kormánykoalíció által elfogadott Btk-módosítás annak ellenére is kihatással van a folyamatban lévő büntetőperekre, hogy az Alkotmánybíróság felfüggesztette annak hatályát.

Arról, hogy a Slota ellen folyó büntetőeljárás felfüggesztése jogszerű volt-e, az Alkotmánybíróságnak kell döntenie…

Semmiképpen se a szemét söpörje az utcát…

Arról nincs információ, hogy a Pozsonyban tartózkodó Věra Jourová, a médiaszabadságért és az igazságszolgáltatásért felelős uniós biztosnak van-e és ha igen, milyen a véleménye Danko és Slota afférjairól.

Az viszont biztos, hogy sűrű programja volt neki.  Csütörtökön Robert Fico miniszterelnökkel és több miniszterrel is találkozott, pénteken pedig Maroš Žilinka főügyésszel, ellenzéki politikusokkal és civil szervezetek képviselőivel tárgyalt. Minden tárgyalópartnerének elmondta, hogy az uniós támogatások kifizetését ugyan szerinte az Európai Bizottság nem akarja leállítani, de több problémát is lát a kormány legutóbbi lépéseivel kapcsolatban. Kijelentette, a közmédia függetlenségének védelmét fontosnak tartja, a civil szervezetek megbélyegzését pedig egyenesen megengedhetetlennek.

Jourová látogatásának üzenete egyébként annyi, hogy a bizottság csak az uniós alapok korrupció- és csalásellenes ellenes védelmével kapcsolatos igényeinek a betartását szeretné biztosítani. Ezért Szlovákia mindezzel kapcsolatosan kérdéseket kap, különös tekintettel a büntetőtörvénykönyv és a büntetőeljárásról szóló törvény módosítására!

Szóval az a nagy helyzet, ha a Fico-kormány uniós pénzt akar, akkor tessék viselkedni! Az a minimum, hogy ne vaddisznók üljenek a magaslesen, illetve semmiképpen se a szemét söpörje az utcát…

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program