Orosz béke márpedig nem létezik!

camera

1

Orosz béke márpedig nem létezik!

Vlagyimir Putyin (Fotó: AP/TASR) 

Megosztás

Nyíltabban, gátlástalanabbul. Szégyenérzet nélkül. Már nem csak Leonyid Iljics Blaha bohóckodik a parlamenti irodában és mindenféle álhírportálon, már nem diszkréten beszél és cselekszik keleti irányban az SNS és a Smer. Már szinte minden önkontrollt elvesztett ez a kormánygarnitúra.

Törvényjavaslatában a civil aktivizmust bélyegezné meg – orosz, másodlagosan magyarországi mintára annak ellenére, hogy Európában már világossá tették a javaslat összeegyeztethetetlenségét a demokrácia elveivel.

A legtöbb uniós országgal ellentétben Szlovákia nem bojkottálta a századjára is örökre „megválasztott” Putyin beiktatását. Vagyis legitim elnökként kezeli és ismeri el. Még csak szimbolikusan sem sejteti, hogy rohadtul nincs rendben az, ahogy ez az ember halottakon gázol át hatalma megtartása érdekében.

Nem sokon múlt, hogy a szlovák parlamentben fogadják az orosz nagykövetet! Gašparék az utolsó pillanatban fújták le a találkozót az ellenzék nyilvános tiltakozása láttán.

Szlovákia adott ideiglenes menedéket a csehek által kitoloncolt orosz ügynöknek, Marcsevszkijnek. Akinek pl. egy uniós szankciós listán szereplő portálja van. Na, annak a Nyugat-ellenes platformnak nyilatkozgatott – nem mellékesen – a kisebbik Kaliňák és a kultúra nagyasszonya, Šimkovičová is… Aki amúgy egy laposföld-hívőt „tart” miniszteri hivatalában, más dezinformációs „médiának” is szívesen ad interjút, és legújabban zaklatásnak minősíti egy színdarab improvizatív jelenetét, amely miatt a Szlovák Nemzeti Színház művészét „behívatni” (s tán karóba húzni) készül… Szóval semmit sem ért. A diktatúrát is nehezen, még diktátornak is kicsinyes…

Fico a Vörös Hadsereg érdemeit méltatja a felszabadulás évfordulóján. Ami esetleg rendben is volna, csak közben programszerűen elfelejti, hogy a szovjetek mellett számos más ország, nemzet segített legyőzni a fasizmust és a nácizmust. Teljesen figyelmen kívül hagyja azt az aprócska problémát, mely szerint a vörösöknek úgy megtetszett az országunk, hogy itt felejtették magukat, diktatúrájukat, sőt 1968-ban tankokkal is nyomatékot adtak annak: a felszabadítás egyben az ország elfoglalását jelentette. Ma ugyan nem vagyunk sem szovjet, sem orosz fennhatóság alatt, csak éppen egy oroszok által indított háború szomszédságában a szovjet-orosz-bolsevik diktatúra palántáit trágyázza és öntözgeti a kormányunk. Gondolkodását elnézve érthető nosztalgiával…

Ehhez pedig kisebbségi politikai képviseletünknek, mely jelenleg nem országos, de azért uniós babérokra törne, vagy semmilyen szava sincs, vagy pedig igyekszik jobbszélről előzni a kormányzat nacionalizmusát és idegengyűlöletét, ugyanakkor pedig balszélről a szánalmasan hamis békepárti propagandáját. (Brunczlík Viktor vehemens békeharcos jelölt nevetségesen csak az örök életet nem ígérte meg kampányvideójában, amúgy békét, gyermekvállalási hajlandóságot, munkát, kenyeret, hazavándorlást, mindent… Tamás Iván jelölt, aki önnön állítása szerint nem euroszkeptikus, ám példaszerűen csakis euroszkeptikus felsorolásokat tart kampányvideóiban, legújabban Macron kijelentését forgatja ki kénye szerint, az ember azt hinné, Franciaországtól kell félnie, nem a valóban gyilkos putyinistáktól. A listavezető Berényi meg az uniós csatlakozás évfordulójára időzítette ama közlését (ápr. 30-i sajtótájékoztató pártja FB-ján, lásd kb. a 11. percben, magyarul kb. a 27. percben), mely szerint az EU az egyik felelős az orosz háború kitöréséért… Leköpve így azt, amit egyébként politikusként maga is tett a belépés érdekében.)

Már megint elfelejtette ez az ország, hogy orosz béke nincs.

Ami annak látszott, az vagy szellemi, vagy fizikai megszállás, elnyomás, diktatúra lett.

Ami ma esetleg valaki szerint annak látszik, az vagy szellemi, vagy fizikai megszállás, elnyomás, diktatúra lesz.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program