Egy nagyon egyszerű technikával le lehet buktatni egy hazudozót

  • Bulvár
camera

1

Egy nagyon egyszerű technikával le lehet buktatni egy hazudozót

-illusztráció- (Fotó: Unsplash) 

Megosztás

Sokféleképpen meg lehet állapítani, ha valaki hazudik. Például bizonyítékokat találhat arra, hogy amit mondanak, az nem igaz, és szembe lehet szállni velük. A tudósok most új technikával álltak elő. Kiderült, hogy nem szükséges megfigyelni az emberi viselkedést, például a szemforgatást vagy az orrvakarást. A tudósok szerint csak hallgatni kell.

Az új módszert Aldert Vrij professzor, a tanulmány szerzője a Portsmouthi Egyetem Pszichológiai Tanszékén dolgozta ki. A technikája azon alapszik, hogy a hazugság megterhelheti az agyat.
A tudós úgy véli, hogy a hamis információk kimondásához sokkal több erőfeszítésre van szükség, mert emlékezni kell az információra – írja az Obkec.

Ennek a technikának az a célja, hogy annyira elvonja a személy figyelmét, hogy az illető engedjen a saját hazugságának.

“Az elmúlt 15 évben bebizonyítottuk, hogy az ilyen információkat egyszerű trükkökkel is fel lehet tárni. Kutatásunk kimutatta, hogy az igazságok és a hazugságok egyformán hihetően hangzanak, mindaddig, amíg a hazudozóknak van elég idejük átgondolni, mit mondjanak. De amikor ez a lehetőség nem adódik, az igazságok jobban hangzanak, mint a hazugságok” – jegyezte meg Vrij.

Ennek az elméletnek a megerősítésére a tudósok 164 embert vizsgáltak, akiket hazugok és igazmondók csoportjára osztottak. Aztán egy maroknyi ember megpróbálta kitalálni, hogy valójában ki hazudik. Bár a hazugok történetei kevésbé voltak hihetőek, ez a hatás felerősödött, amikor ennek a csoportnak másodlagos feladatot kellett végrehajtania. Ez azt jelenti, hogy ha ön le akarja buktatni a hazudozót, csak rá kell venni, hogy valami másra koncentráljon.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program