Újra beengedik az újságírókat az ukrán parlamentbe

camera

3

Újra beengedik az újságírókat az ukrán parlamentbe

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

Ismét engedélyezték a sajtó és a média képviselőinek a belépést az ukrán parlamentbe, a hadiállapot idejére szóló akkreditációjukról szóló rendeletet Ruszlan Sztefancsuk házelnök írta alá - tették közzé szerdán a parlament honlapján.

A hadiállapot bevezetése óta az ukrán törvényhozás zárt üléseket tartott, amelyekről az újságírók a helyszínről nem tudósíthattak. Eddig a parlament honlapján tette közzé, illetve valamelyik ellenzéki képviselő – legtöbbször Jaroszlav Zseleznyak – tájékoztatott a Telegramon a törvényhozás által meghozott döntésekről. “Mostanra megteremtették a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a média képviselői közvetíthessék a törvényhozó testület munkáját” – írta közleményében a parlament sajtószolgálata, kifejtve, hogy biztosították a szükséges technikai eszközöket, helyiségeket alakítottak ki sajtótájékoztatók céljára, interjúk készítésére és az ülés közvetítésére. Közölték, hogy május 7-én Sztefancsuk és az ukrán parlament apparátusának vezetője, Vjacseszlav Stucsnij megbeszélést tartott újságírókkal, ahol a sajtóközpontban végzett munka sajátosságairól beszéltek, különös tekintettel arra, hogy az újságíróknak légitámadás során le kell menniük az épület óvóhelyére. A közleményben kiemelték, hogy a sajtóközpontban egyszerre legfeljebb harmincan lehetnek. Ezt a korlátozást a biztonsági követelmények betarthatósága miatt hozták, és az újságíróknak kijelölt parlamenti óvóhelyben lévő férőhelyszám miatt.

Zseleznyak szerdán a Telegramon közölte, hogy a parlament megszavazta a hadiállapot és az általános mozgósítás újabb kilencven napra szóló meghosszabbítását, augusztus 11-ig. Az elnöki rendeleteket 339, illetve 336 szavazattal hagyta jóvá a parlament, elfogadásukhoz legalább 226 képviselő támogatására volt szükség. A képviselő arra emlékeztetett, hogy ez már a tizenegyedik parlamenti szavazás a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

Olena Suljak kormánypárti parlamenti képviselő arról tájékoztatott, hogy a parlament 279 szavazattal második, azaz végleges olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek önkéntes mozgósíthatóságát. A képviselő magyarázata szerint továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben a szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és pedofilok, korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen bűncselekményt elkövetők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítélt személyek. Hozzátette, hogy az összes többi potenciálisan mozgósíthatóra ugyanaz a feltétel vonatkozik, vagyis három évnél több nem lehet hátra a büntetésükből.

Az orosz hadsereg szerdán csapást mért egy harkivi oktatási intézmény épületére, aminek következtében öten megsérültek, köztük egy 12, egy 13 és egy 15 éves gyermek, valamint egy 55 éves férfi és egy 80 éves nő – közölte Ihor Terehov, a város polgármestere, és Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója a Telegramon.

Az ukrán gazdasági minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az aknamentesítők idén már több mint 115 ezer hektár mezőgazdasági területet kutattak át, és ebből 108 ezer hektárt aknamentesítettek, így ez utóbbi területeken újra megindulhatott a gazdálkodás. Julija Szviridenko, a tárca vezetője kiemelte, hogy az idei – időszakos arányban – meghaladja a tavaly aknamentesített területet. Elmondta még, hogy idén hárommilliárd hrivnyát különítettek el azon gazdálkodók kompenzációjára, akik magáncégeket bíznak meg földterületük aknamentesítésével.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap folyamán 84 katonai összecsapásra került sor az ukrajnai frontvonalakon az ukrán és az orosz csapatok között. Az ukrán erők eltaláltak egy ellenséges irányító központot, egy üzemanyagraktárt, valamint öt orosz katonai összpontosulást. Ezen felül kedden megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, harminc tüzérségi rendszert és 11 drónt.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 477 ezret.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program