A zöld környezet segíti a dohányzásmentes életmódot

A természethez közelebb élők kisebb eséllyel kezdenek dohányozni és a leszokás esélye is nagyobb náluk - állapította meg egy nemzetközi kutatás.

A zöld környezet segíti a dohányzásmentes életmódot
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Plymouthi Egyetem és a Bécsi Egyetem közös vizsgálatában több mint 8000 brit felnőtt vett részt. A kérdőívek eredményei szerint összefüggés van a zöld lakóhely és a dohányzási szokások között. A szakértők más tényezőket, például a társadalmi-gazdasági státuszt is figyelembe vették.

Azoknál, akik életük során valamikor dohányoztak, 12 százalékkal megnő a leszokás esélye, ha zöld környezetben élnek.

Ugyanezeknek a kutatóknak egyik korábbi munkája arra jutott, hogy amennyiben az ember otthona zöld területre tekint, akkor esetében kisebb benne az alkohol, a cigaretta és az egészségtelen élelmiszerek iránti vágy.

Jelentős bizonyítékokat találtak arra már korábban is, hogy a természet segít a stressz csökkentésében és az általános jóllét növelésében.

A Social Science & Medicine című tudományos lapban most megjelent tanulmány elsőként mutatott rá, hogy "a nagyobb zöld felület az egészségtelen szokások csökkentésével áll összefüggésben" - mondta Sabine Pahl, a Bécsi Egyetem város- és környezetpszichológiával foglakozó szakértője, a tanulmány társszerzője.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a közegészségügy javításának fontos stratégiai eleme - különösen a dohányosok arányának csökkentése szempontjából -, hogy minél többen jussanak zöld környezethez.

(MTI)