Világszerte 115 millió fiú házasodik 18 éves kora előtt

Nemcsak a lányokat érinti a gyerekházasság: világszerte 115 millió fiú házasodik 18 éves kora előtt.

Világszerte 115 millió fiú házasodik 18 éves kora előtt
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF első alkalommal készítette el a gyerekvőlegények számára vonatkozó becslését, amely 82 országban rendelkezésre álló adatok elemzésén alapult.

A pénteken közzétett tanulmány szerint a ma 20-24 év közötti férfiak közül megközelítőleg 115 millióan már 18. születésnapjuk előtt házasságot kötöttek. Közülük minden ötödik (25 millióan) 15 évnél fiatalabb volt a házasságkötéskor. 

A 18. születésnapja előtt házasságra lépő 650 millió lánnyal együtt összesen 765 millió fiatalkorú kötött házasságot a világon a UNICEF szerint. A lányok száma továbbra is túlzottan magas: minden ötödik nő gyerekként házasodott, míg a férfiaknál 30-ból egy.

"A házasság ellopja a gyerekkort. A gyerekférjeket arra kényszerítik, hogy egy felnőtt felelősséggel teli szerepét vegyék át, holott erre talán nem is állnak készen. A korai házasság korai apasághoz vezet, ami még nagyobb nyomást jelent, hiszen gondoskodni kell a családról. Ez hatással van az oktatási és munkalehetőségekre is"

- fejtette ki Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. 

A fiúk gyerekházassága a Szaharától délre lévő területek, Latin-Amerika és a Karibi-térség egyes országaiban, Dél- és Kelet-Ázsiában, valamint a csendes-óceáni régióban elterjedt. Leggyakrabban a Közép-Afrikai Köztársaságban házasodnak a fiatalkorú fiúk, 28 százalékuk köt gyerekként házasságot. Ezt követi Nicaragua 19 százalékkal és Madagaszkár 13 százalékkal. 

Legnagyobb a kockázat a szegény családból származó, a vidéki területeken élő és az alacsony iskolai végzettségű gyerekek esetében.

(MTI)