A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék kereskedelmét, de sok a kivétel

A világ országai közül elsőként Izrael betiltja az állati szőrmék eladását és vásárlását, az erről szóló törvény, amelyet Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter szerdán írt alá, hat hónap múlva lép életbe.

A miniszter azt mondta, hogy "erkölcstelen" a bőrök és szőrmék használata a divatiparban.

Az állati szőrmék divatipari felhasználásának tilalmáért küzdő állatvédő szervezetek lelkesen üdvözölték az új jogszabály megszületését, amelyet saját küzdelmük eredményének tulajdonítanak.

Eddig csupán néhány régió és nagyváros, így Kalifornia és a brazíliai Sao Paulo tiltotta be a teljes szőrmekereskedelmet, országos szintű tilalom még nem született, vagy csak kihalás fenyegette állatok prémjével való kereskedelemre vonatkozott.

A Times of Israel című lap szerint ugyanakkor a szerdán aláírt jogszabály jórészt jelképesnek tekinthető, mert túlságosan sok kiskaput tartalmaz, így továbbra is lehetővé teszi - bár külön engedélyhez köti - az állati prémek importját "vallási, vallásihagyomány-őrzési, tudományos kutatási és oktatási" célokra.

A kivételek fő kedvezményezettje Izrael népes ultraortodox közössége, az enyhe éghajlatú mediterrán ország fő szőrmefogyasztója, amelynek férfitagjai tradicionálisan főleg coboly- és rókafarokból készült nagy, kerek, szőrmekalapot, úgynevezett strájmlit viselnek.

A törvényt megszegők egy évnyi börtönbüntetésre, vagy 75 ezer sékel pénzbüntetésre számíthatnak - közölte még októberben a környezetvédelmi miniszter.

Az új izraeli törvény hiányosságai ellenére a negyven állatvédő szervezetet tömörítő Nemzetközi Szőrmeellenes Szövetség történelminek és precedensértékűnek nevezte az izraeli tilalmat, és a példa követésére szólította fel a világ országait.

A Humane Society állatvédő szervezet becslése szerint a világon évente mintegy 100 millió tenyésztett és további sok millió vadon élő prémes állatot ölnek le bundájáért a divatipar kedvéért főleg az Egyesült Államokban, Kanadában és Oroszországban.

(MTI)