A várandós nők soron kívüli beoltását sürgetik

A várandós nőknek meg kellene adni a lehetőséget, hogy soron kívül beoltsák őket koronavírus ellen, mivel teljesen megfeledkeztek erről a rizikócsoportról – ezzel a kéréssel fordult az Emberi Jogok Szlovák Nemzeti Központja (SNSĽP) az egészségügyi minisztériumhoz.

A várandós nők soron kívüli beoltását sürgetik
Fotó: TASR - illusztráció

„Az SNSĽP szükségesnek tartja, hogy előnyben részesítsék ezt a csoportot a terhesség jelentette kockázat és a betegséges súlyosabb lefolyásának veszélye miatt” - írta az emberi jogi központ.

A szervezet azt is közölte, érti a hivatalok óvatosságát ebben a kérdésben, de azoknak a várandós nőknek, akik igényt tartanak rá, meg kellene adni a lehetőséget, hogy soron kívül kaphassák meg az oltást, figyelembe véve az egyenlőség és az antidiszkrimináció elvét a többi rizikócsoportba tartozó jelentkezővel.

„Számunkra a biztonság az első, ezért ha átfogó ajánlások lesznek a birtokunkban arról, hogy az oltás biztonságos az anyának és a gyereknek is, akkor az egészségügyi minisztérium minden további nélkül megteszi ezt a lépést" - mondta a TASR hírügynökségnek Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.


(TASR)