Vajon Magyarországon és Szlovákiában is ugyanannyira elterjedt a sürgősségi fogamzásgátló használata?

Egy rimaszombati diáklány arra vállalkozott, hogy kideríti, milyen különbségek figyelhetők meg a sürgősségi fogamzásgátló tabletták használatát illetően a magyarországi és a szlovákiai magyar nők körében. Ehhez pedig az Önök segítségét kéri.

Vajon Magyarországon és Szlovákiában is ugyanannyira elterjedt a sürgősségi fogamzásgátló használata?


A rimaszombati születésű Szőke Virág negyedéves szülésznő hallgató a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Szakdolgozatának témája a sürgősségi fogamzásgátlás, értekezésének második részében pedig egy kérdőív eredményeit dolgozza fel, amelyben arra kíváncsi, milyen különbségek figyelhetők meg a magyarországi és a szlovákiai magyar nők közt a felvilágosítás és a sürgősségi fogamzásgátló tabletta alkalmazásának összefüggése terén.

A névtelen kitöltésnek csupán annyi a feltétele, hogy az adatközlő nőnemű legyen. A kérdőív kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe, általa pedig hozzájárulhat a szakdolgozat eredményességéhez.

A kérdőív

A végzős diák elárulta, korábban pszichológia szakra jelentkezett, de hamar rájött, hogy az nem igazán neki való: „Valami gyakorlatiasabb dolgot szerettem volna. Aztán egy ismerősömtől hallottam erről a szakról, és mivel mindig is szerettem a biológiát, megfogott a gondolata, így beadtam a jelentkezésemet.”

A szakdolgozatával kapcsolatban Virág elmondta, a fogamzásgátlás témája fogta meg elsőre, majd ezt követően jött a sürgősségi fogamzásgátlás ötlete. „Érdekel, hogy milyen tapasztalata van ezzel kapcsolatban a nőknek, és milyen különbségek vannak a válaszok közt. Fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk ezzel a témával, mert sokan felelőtlenül bonyolódnak szexuális kapcsolatba, néha túl fiatalon, és nem számolnak a lehetséges következményekkel.

Fontos, hogy beszéljünk róla, hiszen ezáltal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkenjen az abortuszok száma” – mondta.

A végzős hallgató dolgozatának elméleti részében a fogamzásgátlás történetével, a mai fogamzásgátlási módszerekkel, a másik részében pedig a kutatással, az adatközlők válaszainak kiértékelésével és a kapott eredmények feldolgozásával foglalkozik.

„Kíváncsi vagyok, hogy milyen különbségeket tapasztalok majd a magyarországi és a szlovákiai kitöltők válaszai közt. Alapvető különbség, hogy Magyarországon a sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelesek, míg Szlovákiában nem. Ebből pedig arra következtetek, hogy valószínűleg Szlovákiában többen alkalmazzák ezt a fajta módszert a nem kívánt terhesség megakadályozására, de persze ez egyelőre csak hipotézis” – mondta a leendő szülésznő.

Szőke Virág kérdőívét IDE kattintva lehet kitölteni. A kérdőív a nőnemű adatközlők számára készült.


(fl)