Újabb önkéntes pár várhat génszerkesztett babát

Újabb önkéntes pár várhat "génszerkesztett babát" a kínai tudós állítása szerint, aki a hétvégén bejelentette, megszületett az első ikerpár, akiknek egy génjét eltávolította.

Ho Csian-kuj sencseni kutató szerdán kapott szót a génszerkesztésről tartott hongkongi nemzetközi konferencián, hogy kommentálja vasárnapi bejelentését. Közölte, hogy már egy második önkéntes is várandós lehet, ugyan még nagyon korai szakaszban van, ezért várni kell, hogy kiderüljön, megmarad-e a baba.

A tudós beszédében megerősítette vasárnapi bejelentését, mely szerint közreműködésével a világon első ízben születtek olyan kisbabák, akiknek a génjeit módosították, így ellenállók lettek a HIV-vírussal szemben.

A bejelentés világszerte aggodalmat és felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok hétfőn vizsgálatot indítottak.

Ho Csian-kuj védelmébe vette munkáját, szerinte "a tudománynak többet kell tennie a HIV elleni küzdelemben", állítása szerint "javított páciensei életén".

"Valójában büszke vagyok erre az esetre, a legbüszkébb. Mark, az apa reményvesztett volt. Ám amikor a babák megszülettek, írt nekem egy üzenetet arról, hogy dolgozni fog, pénzt keresni, hogy felnevelje a leányait"

- mondta a kínai kutató.

Az ikerlányok, valamint a második bejelentett várandósság ugyannak a kutatásnak a részeként fogantak meg. A  munkában összesen nyolc pár vett részt, a férfiak mind HIV-pozitívak voltak, a nők nem. A jövőbeni HIV-fertőzés megakadályozására a megtermékenyített petesejtek CCR5 génjét "kivágták" a CRISPR/Cas9 elnevezésű "genetikai olló" használatával.

Ho Csian-kuj hozzátette, a Déli Tudományos és Műszaki Egyetem, ahol dolgozik, nem tudott erről.

A génszerkesztésről szóló hongkongi konferencia egyik szervezője, David Baltimore Nobel-díjas molekuláris biológus szerinte "az eset a tudományos közösség önszabályozásának kudarca". A tudós elmondta, a konferencia bizottsága összeül és csütörtökön közleményt bocsát ki a terület jövőjéről.

Az amerikai Rice Egyetem hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít Michael Deem biomérnök professzor ellen, aki közölte, hogy együtt dolgozott Ho Csian-kuj kínai kutatóval a génszerkesztési projekten.

Az emberi genomon végrehajtott ilyen jellegű génszerkesztés tilos az Egyesült Államokban. A Rice Egyetem közleményében leszögezte: tekintet nélkül arra, hogy hol folyt a kutatás, a sajtóban megjelentek alapján az "megsértette a tudományos kutatások szabályait, és összeegyeztethetetlen a tudományos közösség, valamint az egyetem etikai normáival".

(MTI)