Új helyszínre költözött a világ legnagyobb halpiaca

Új helyszínen nyitotta meg a kapuit a világ legnagyobb halpiaca Tokióban, alig pár nappal azután, hogy megtartották az utolsó halárverést a régi piacon, a japán főváros jelentős turistalátványosságai között számon tartott Cukidzsin.

Új helyszínre költözött a világ legnagyobb halpiaca
Fotó: AP

A Tojoszu városnegyedben ötmilliárd dollárból megépült vadonatúj halpiacon helyi idő szerint csütörtök hajnalban tartották meg az első tonhalárverést, amelyen jelzőcsengők hangja és a kereskedők kiáltásai töltötték be a teret a nap legjobb áruiért folyó küzdelemben.

A 83 éve alapított és évente turisták tízezreit vonzó cukidzsi halpiacot azért zárták be, mert elavult csarnokai és higiéniai viszonyai nem feleltek meg a mai követelményeknek, a területen egyebek között a patkányok is elszaporodtak. Helyén átmenetileg autóparkolót alakítanak ki a 2020-as olimpia számára, majd a későbbiekben turistaközponttá alakítják a területet.

A Cukidzsin naponta 1700 tonna hal és egyéb tenger gyümölcse cserélt gazdát. A múlt hét végén tartott utolsó árverésen 4,3 millió jenért kelt el a legdrágább tétel, egy 162 kilogrammos tonhal.

A Cukidzsiról 900 kereskedőnek kellett átköltöznie, egy felmérés szerint több mint 80 százalékuk ellenezte a piac áthelyezését. A régi piac lebontása már csütörtökön megkezdődött, noha az átköltöztetés ellen tiltakozó számos halkereskedő megpróbálta hátráltatni a munkálatokat.

A mesterséges szigeten kialakított ultramodern tojoszui halpiacon üvegfal mögül, egy külön erre a célra épült kilátóról nézhetik meg az érdeklődők a híres hajnali halárveréseket.

A cukidzsi halpiac bezárása két év késedelmet szenvedett, mert előbb meg kellett tisztítani a súlyosan mérgező anyagoktól az új helyet, ahol korábban egy gázgyár működött.

(MTI)