A túlzott alkoholfogyasztás több napig megnehezíti szervezetünk dolgát

Karácsonykor zsírosabb ételeket és erősebb alkoholt fogyasztunk. Ezek túlzásba vitele több napig is felboríthatja szervezetünk működését. Katarína Hricová doktornő éppen ezért azt ajánlja, mindent csak mértékkel fogyasszunk.

A túlzott alkoholfogyasztás több napig megnehezíti szervezetünk dolgát
Pixabay

"A zsíros ételek és az alkohol kombinációjának feldolgozása nehéz feladat a hasnyálmirigy és az epehólyag számára" - mondta Hricová, ugyanakkor hozzátette, egy pohár aperitif elfogyasztása az étel előtt potitív hatást gyakorol az emésztésre. Persze nem minden egyes étkezés előtt, szögezte le.

Annak érdekében, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni az alkoholt, minden egyes pohárka után fogyasszunk legalább egy deci tiszta vizet! 

"Az alkohol felesleges energiaforrás, ugyanis semmilyen tápanyagot, vitamint vagy ásványi anyagot nem tartalmaz. Ezzel szemben meghozza az étvágyat a zsíros ételekhez és az édességekhez" - tették hozzá a szakemberek.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel minden évszakban fontos, így karácsonykor sem szabad megfeledkeznünk róla. "Még mindig érvényes, hogy a tiszta víz, a gyengébb teák és a hígított gyümölcslevek a legmegfelelőbbek."

Az ünnepek alatt sem szabad továbbá megfeledkeznünk a mozgásról. "Az ünnepekkor ne lustuljunk el, a természetben tett sétával igyekezzünk kiegyensúlyozni a bevitt kalóriákat. Napi egy óra mozgás javítja a hangulatot, kiszellőzteti a fejet és javítja az egészséget" - húzták alá az orvosok.

TASR