Trumpnak több tisztelettel kell kezelnie a nőket

Donald Trump amerikai elnöknek több tisztelettel kell kezelnie az embereket, különösen a nőket és folytatnia kell a befektetéseket a szegényebb országokba a globális biztonság érdekében - közölte kedden Bill és Melinda Gates.

Trumpnak több tisztelettel kell kezelnie a nőket
Fotó: TASR/AP

A házaspár az általuk alapított, a nevüket viselő alapítványról évente hagyományosan közzétett nyílt levélben bírálta Donald Trumpnak a külföldi segélyek csökkentésére tett javaslatát, hangsúlyozva: az amerikai elnöknek felelőssége van abban, hogy jó példával járjon elől, és nyilatkozataival, politikájával az összes amerikait képessé tegye erre.

"Kívánom, hogy elnökünk több tisztelettel kezelje az embereket és különösen a nőket, amikor beszél és amikor Twitter-üzeneteket ír. Az egyenlőség fontos nemzeti alapelv. Függetlenül fajtól, vallástól és szexuális orientációtól vagy nemtől, minden egyes ember sérthetetlensége hazánk szellemiségének részét képezi" - írta Melinda Gates a levélben. 

A levél, amelyben Bill és Melinda Gates felváltva válaszolt az alapítvány munkájáról érdeklődő "10 legkeményebb kérdésre", bírálta Trump terveit, hogy csökkentse a kiadásokat a külföldi országokban dúló járványok és szegénység leküzdésére. "Ezek az erőfeszítések életeket mentenek, és még biztonságosabbá teszik az amerikaiak életét, ha a szegény országokat stabilabbá tesszük, megállítjuk a betegségeket, még mielőtt járványos méretűvé válnak" - érveltek. 

A Trump-kormányzat 37,8 milliárd dollárral akarja csökkenteni az amerikai külügyminisztérium és a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség költségvetését, ami a 2017. évi kiadások harmadát teszi ki. 

A Bill és Melinda Gates Alapítványt a Microsoft társalapítója, a világ egyik leggazdagabb embere feleségével hozta létre 2000-ben 5 milliárd dollárral az egészségügy és a szegénység csökkentésére. Azóta a világ legnagyobb magánalapítványává vált, vagyona 40,3 milliárd dollárra gyarapodott. Csak Afrikában mintegy 10 milliárd dollárt költöttek egészségügyi programokra, köztük az AIDS, a malária és a tuberkulózis elleni harcra.


MTI/para