Több mint negyvenmillió embert élt rabszolgasorban vagy kényszerházasságban tavaly

Az ENSZ  két szakosodott szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), illetve a Walk Free Foundation ausztrál emberi jogi csoport kedden közzétett közös jelentése szerint a modernkori rabszolgaságnak és a kényszerházasságoknak tavaly 40,3 millió áldozata volt világszerte, ami - írják - csupán szerény becslésnek tekinthető.

Közülük csaknem 24,9 millió embert dolgoztattak rabszolga módjára gyárakban, építkezéseken, farmokon és halászhajókon, háztartási alkalmazottként vagy szexrabszolgaként, és 15,4 millió ember élt házasságban akaratán kívül.

A rabszolgák háromnegyede nő vagy lány, negyede pedig gyerek. A modernkori rabszolgaság leginkább Afrikában elterjedt, utána Ázsia és a csendes-óceáni térség következik. 

"Egyes ételeket, amelyeket eszünk vagy ruhákat, amelyeket hordunk, kényszermunkára fogottak készítik, és ők takarítják azokat a házakat is, amelyekben sokunk lakik" - írják jelentésükben a szervezetek, hangsúlyozva, hogy az effajta bűncselekmények tulajdonképpen minden országban elterjedtek. Tekintettel arra, hogy a modernkori rabszolgaság jelentős részben a migrációra vezethető vissza, a jobb bevándorláspolitika kulcsfontosságú a kényszermunka megakadályozása és az áldozatok védelme szempontjából.

Houtan Homayaounpour, az ILO kényszermunkával foglalkozó szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy korábban különböző szervezetek éveken át különféle adatokkal szolgáltak, más-más meghatározásokat és eljárásokat alkalmazva a jelenség felmérésére, de most végre összefogtak, és karöltve dolgoztak egy olyan felmérés elkészítésén, amely viszonyítási pontként szolgálhat majd.

Fiona David, a Walk Free Foundation igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a közös összesítésben szereplő adatok jelentősen, tízezres nagyságrendben különböznek a hatóságok által ismert számoktól, és ezt az óriási szakadékot kell áthidalni. A korábbi felmérésekkel ellentétben a mostani közös jelentésben a kényszerházasságok áldozatai között szerepelnek azok is, akiket elraboltak otthonukból, megerőszakoltak, s akik valakinek a "tulajdonát" képezik, megvásárolhatók, eladhatók vagy örökölhetők. 

A kényszerházasságban élő 15,4 millió áldozat több mint harmada 18 év alatti, és közel a felük még tizenöt éves sincs, ráadásul szinte mindnyájan lányok. Fiona David szerint a kényszerházasság fogalma kissé félrevezető, mert ha a dolgok mélyére ásunk, a házasságra kényszerítetteket szexrabszolgának is lehetne tekinteni.

Az ILO közzétett külön egy jelentést arról, hogy világszerte 152 millió gyereket alkalmaznak gyerekmunkára, vagyis a világon minden tizedig gyerek dolgozik, tetejébe csaknem a felük veszélyes munkát végez. A munkára fogott gyerekek több mint kétharmada családi birtokokon vagy üzletekben dolgozik, 71 százalékuk pedig a mezőgazdaságban.

(MTI)