Több millió nő szexuális életéről tudhatott a Facebook

A Privacy International (PI) jogvédő szervezet legújabb jelentése szerint több millió nő töltötte le azokat a mobilos ciklusnaptár alkalmazásokat, amik érzékeny adatokat adtak át a Facebooknak. A csoport öt ilyen appot azonosított, ezek közül a Maya és a MIA Fem szoftverek aggasztóan nagy mennyiségű információt továbbítottak. Előbbit több mint ötmillióan, utóbbit pedig egymillióan töltötték le a Google Play áruházból – írja a 24.hu.

Több millió nő szexuális életéről tudhatott a Facebook
Fotó: pixabay

Mindegyik app tartalmazta a Facebook fejlesztői és analitikai készletét, melyekkel lehetővé vált például a Facebook-profillal való bejelentkezés, de ezért cserébe az alkalmazás adatokat küldött vissza felhasználóiról a közösségi óriás szervereire. A PI elemzése szerint mindkét szoftver már azelőtt megkezdte ezt a tevékenységet, hogy a felhasználó elfogadta volna a felhasználási feltételeket. A Maya és a MIA Fem többek közt információkat osztott meg a felhasználók:

 

  • hangulatáról és libidójáról,
  • az utolsó közösülésük dátumáról és a használt védekezési módszerről,
  • az utolsó menstruációjuk időpontjáról,
  • arról, hogy mikor ittak kávét és alkoholt,
  • mely női intimhigiéniai eszközöket használták,
  • és milyen egészségügyi panaszaik voltak (például hasmenés).

Amennyiben az app használója a maszturbálási szokásairól is osztott meg információkat a MIA Fem egészségügyi appal, azok is a Facebooknál landoltak.

24.hu