A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet

A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet egy új kanadai tanulmány szerint.

A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A kutatás mennyiségileg határozta meg a természetes hangkörnyezet előnyeit a hangulatjavulást, a kognitív teljesítményt, az alacsonyabb pulzust és a fájdalomérzékenységet vizsgálva.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány vezető szerzője Rachel Buxton, az ottawai Carleton Egyetem természetvédelmi biológusa volt.

"Hajlamosak vagyunk megközelíteni az akusztikus környezetet a zajszennyezés vadon élő állatokra, természetbe látogató emberekre és egészségre gyakorolt ártalmai szempontjából. Sok természetvédelmi biológust pont az ellenkezője érdekli: milyen előnyöket jelent a természetes hangkörnyezet?" - magyarázta Buxton az AFP-nek.

Kutatócsoportja olyan korábbi tanulmányokat elemzett statisztikailag, amelyek nagy részét laboratóriumban vagy kórházi környezetben végezték, önkéntesek fejhallgatón át hallgattak meg felvételeket.

A 36 tanulmány közül hét vizsgálta a hagyományos egészségügyi mutatókat, többek között a pulzust, a vérnyomást, a fájdalomérzékelést, ami az érzelmi felfokozottsággal függ össze, a kortizol stresszhormon szintjét, valamint a szív egészségével kapcsolatos, úgynevezett T-hullámot.

A többi kutatás a gyógyulás más lehetséges előjelzőit, többek között az észlelést, a közérzetet és a kognitív teljesítményt mérte meg.

A természetes hangokat hallgatók körében összesen 184 százalék egészségi javulást és más pozitív változást tapasztaltak a kontrollcsoportokkal összevetve.

A természetből származó hangok a stresszt és a bosszúság érzését is 28 százalékkal csökkentették. A lejátszott természetes zajok között a legnagyobb hatása a víznek volt, ezt követte a madárdal, majd a kettő együttes hangzása.

A kutatók ezen kívül megvizsgáltak 68 amerikai nemzeti park 221 különböző helyén az elmúlt 15 évben készített hangfelvételt. A hangokat ember keltette, geofizikai - szél, eső zaja -, víztől származó, valamint állatok okozta, úgynevezett biológiai hangok kategóriájába sorolták. A felvételek idejének 23 százalékában volt hallható víz, 42 százalékában madárhang.

Azokban a parkokban, ahova sokan látogattak el, jóval több volt az ember keltette zaj. A legjobb minőségű hangkörnyezetet - vagyis ahol a legtöbb természetes és a legkevesebb ember keltette hang - Alaszkában, Hawaii-on és a Csendes-óceán északnyugati részén rögzítették.

Buxton feltevése szerint a természet hangjai azért hatnak kedvezően az egészségre, mert az evolúció során a sok természetes hangot tartalmazó akusztikus környezet a biztonságos viszonyok jó előjelzője lehetett.


(MTI)