Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Szülés után kettős tüdőátültetést végeztek egy Covid-19-en átesett nőn

Kettős tüdőátültetést végeztek Detroitban egy amerikai nőn néhány héttel azután, hogy átesett az új koronavírus okozta Covid-19-en és gyermeket szült.

Szülés után kettős tüdőátültetést végeztek egy Covid-19-en átesett nőn
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az esetet két hónappal az átültetés után, szerdán ismertette a Henry Ford Egészségügyi Rendszer orvoscsoportja, bemutatva a Detroit egyik külvárosában élő tanárnő négyhónapos kislányát is.

Jackie Dennis 36 hónapos várandós volt, amikor november 20-án megjelent a sürgősségi osztályon köhögés, fejfájás és légzési nehézség tüneteivel. Koronavírus-tesztje pozitív lett és felvették a kórházba.

Egy héttel később döntöttek orvosai a szülés megindításáról, és megszületett kislánya, Mia. Dennisnél azonban tüdőgyulladás lépett fel, lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. Később egy másik speciális lélegeztető gépre tették át, de tüdejének állapota nem javult.

A kettős tüdőátültetést január 16-án végezték az orvosok.

"Tüdejét teljesen szétroncsolta a gyulladás, átültetés nélkül nem maradt volna életben. Állapota valószínűleg ugyanolyan súlyos volt, mint minden szervátültetésre várónak"

- Lisa Allenspach, a Henry Ford tüdőátütetés-program orvosigazgatója.

Az orvos elmondta, hogy a Covid-19 szövődményei miatt a tüdőátültetések száma alacsony az Egyesült Államokan.

"Azt várjuk, hogy a Jackie Dennis képes lesz visszatérni a munkába, és tenni, amit csak akar. A hosszú távú túlélés esélye valóban nagyon-nagyon lehetséges és valószínű"

- tette hozzá Allenspach.

(MTI)