Szörnyű tragédia: Elutasította a császármetszést, a baba belehalt az otthonszülésbe

Tragikus esetet vizsgál a rendőrség Csehországban: a figyelmeztetések ellenére egy nő elutasította a császármetszést, és otthon hozta világra gyermekét. Csakhogy az egésznek szörnyű vége lett – írja az Aktuality.sk.

Szörnyű tragédia: Elutasította a császármetszést, a baba belehalt az otthonszülésbe
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az eset Jičín környékén történt még tavaly, az esetet viszont a rendőrség vizsgálja, amely most úgy döntött, felhívja rá a figyelmet. 2022. május 2-án elfolyt a magzatvize a 27 éves nőnek, ezért 16 évvel idősebb férjével a 150 kilométerre lévő kórházba sietett. Ott a kivizsgálást követően azt mondták a nőnek, hogy a magzatot nem lehet természetes úton világra hozni, császármetszésre lesz szükség.

Csakhogy hiába világosították fel a nőt a lehetséges komplikációkról, valamint a következményekről, amelyek akár a magzat halálához is vezethetnek, ha a természetes úton történő szülést választja, a nő mégis inkább utóbbi mellett döntött – másnap a kora reggeli órákban az otthonában megszülte gyermekét.

Csakhogy a szülés rosszul sikerült. A gyermek kritikus állapotban volt, ezért helikopterrel a Hradec Královéban lévő kórházba szállították. Ott végül június 5-én belehalt a szülés során keletkezett sérüléseibe. A szakértői véleményben azt írták, hogy a gyermek fuldoklott szülés közben, ennek következtében komplikációk alakultak ki, az orvosok pedig már nem tudták megmenteni az életét.

A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, a nőt pedig börtön fenyegeti, amiért meggondolatlan döntésével közvetetten az újszülött halálát okozta. Az elmúlt napokban gondatlanságból elkövetett halálokozással gyanúsították meg, amiért hároméves szabadságvesztésre ítélhetik.


(Aktuality.sk)