Szokatlanul olcsón keltek el a sárgadinnyék a szezon első aukcióján Japánban

Szokatlanul olcsón keltek el a sárgadinnyék a szezon első aukcióján Japánban: egy pár jubari sárgadinnyéért 120 ezer jent fizetett egy vásárló, ami a tavalyi aukciós ár 2,4 százaléka.

Szokatlanul olcsón keltek el a sárgadinnyék a szezon első aukcióján Japánban
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Ez az ár töredéke az általában hatalmas összegekre rúgó aukciós áraknak, az elmúlt években néhány prémium minőségű, kantalup típusú, narancssárga húsú, lédús, mézédes dinnyékért a nagykereskedelmi piacon általában egymillió jen fölötti összegeket fizettek. Tavaly például soha nem látott áron, kereken ötmillió jenért adtak el egy pár ilyen dinnyét, amely a Hokkaido sziget északi részén fekvő Jubariban, a sárgadinnye-termesztés központjában termett.

Az árverés szóvivője szerint az ár tükrözi a koronavírus-járvány idején kialakult helyzetet. Hokkaido szigete Japánban a járvány egyik gócpontja.

A kiskereskedelemben egy-egy átlagos jubari dinnyét általában néhány ezer jenért kínálnak, ami egy átlagos vásárlónak szintén igen drága. Az aukción általában befektetők vásárolnak PR-célból, tavaly az aranyáron vásárolt dinnyét a vevő, a nagojai Pokka Sapporo Food & Beverage Ltd. először közszemlére tette a szapporói nagy sportcsarnokban és a nemzetközi repülőtéren, majd szín- és illatelemzésnek vetette alá új termékek kifejlesztése céljából.

Idén a 120 ezer jent egy kusirói székhelyű nagykereskedő fizette, aki a helyi termesztőknek a munkáját akarta megköszönni ily módon. Közölte, hogy a dinnyéket kiállítja a szapporói sportcsarnokban, majd keddtől eladja.

A szapporói nagybani piac a járvány miatt április 20-a óta zárva tart, de most kimondottan a jubari dinnyék eladására kinyitott.

Jubariban a múlt héten kezdődött a sárgadinnyeszüret, amely várhatóan július elején tetőzik.

(MTI)