Szlovákiában is népszerű a Valentin-nap – ennyit költenek egymásra a szerelmesek

Tízből nyolc szlovákiai állampolgár évről évre megünnepli február 14-ét, a szerelmesek napját. A legnépszerűbb Valentin-napi meglepetések közé tartozik a romantikus vacsorameghívás, az édesség és a virág – derült ki az UniCredit januárban készített felméréséből.

Szlovákiában is népszerű a Valentin-nap – ennyit költenek egymásra a szerelmesek
Fotó: TASR - illusztráció

A felmérésből az is kitűnik, hogy a lakosság negyede maximum 10 eurót költ meglepetésre Valentin-napon, további 25 százaléka 20 euróig költekezik, a megkérdezettek 6 százaléka pedig azt felelte, hogy több mint 50 euró értékű ajándékkal lepi meg kedvesét.

A kedvezményeket biztosító ZľavaDňa portál vezetősége azt tapasztalja, hogy Valentin-napon még mindig a vacsorameghívás a legnépszerűbb, s az is jellemző, hogy az emberek ilyenkor bártabban költekeznek – hajlandóak akár a több fogásos vacsorát is megfizetni.

A második legnépszerűbb meglepetés a wellness belépő. A portál tapasztalatai szerint különösen kedveltek ezen a napon a romantikus kastélyok.

A felmérésből kierült, hogy a szlovák állampolgárok közel 78 százaléka ünnepli a szerelmesek napját. A megkérdezettek 39 százaléka otthon készül romantikus vacsorával, 36 százalék étterembe megy, 24 százalékuk pedig más élménnyel szeretné meglepni a kedvesét. Népszerű ilyenkor a mozi- és színházlátogatás vagy akár az extrémebb kalandok.

A ZľavaDňa munkatársa, Štefana Miha szerint a Valentin-nap egyike azon kevés ünnepeknek, amikor a férfiak többet költenek a nőkre, mint fordítva. A portál szerint a szerelmesek átlagosan 45 eurót költenek egymásra ezen a napon.


TASR/para