Szlovákiában nagy a különbség a férfiak és nők fizetése között

Szlovákiában az anyaságnak sokkal negatívabb hatása van a nők munkavállalására, mint az Európai Unió legtöbb tagállamában. 

Ennek egyik oka, hogy az EU-n belül Szlovákiában van az egyik legnagyobb bérkülönbség a férfiak és a nők fizetése között.

„Ez valószínűleg a hosszú anyasági szabadság miatt van így, amelyre a férfiak csak ritkán mennek, mivel nincs arra lehetőség, hogy mindkét szülő kapja a gyermekgondozási segélyt” – írja az Európai Bizottság (EK) a Szlovákiáról szóló 2018-as jelentésében, amelyben az ország állapotát több szempontból is jellemzi. 

További jelentős hatás a bölcsődék hiánya. Szlovákiában 2016-ban a három éven aluli gyermekeknek csupán 0,9%-a járt bölcsődébe. Az EU-s átlag eközben 30 százalékon van. Ezenkívül Szlovákiában az óvodáskori gyermekgondozás díja is magas, ami tovább csökkenti a nők motivációját, hogy újra munkába álljanak. 

Az Európai Bizottság értékeli azokat az intézkedéseket, melyek megkönnyítik az iskoláskor előtti gyermekek gondozását, de arra figyelmeztet, hogy „a férőhelyek száma továbbra sem elegendő”. Az óvodákat például a gyermekek 80 százaléka látogatja, míg az EU-s átlag körülbelül 15 százalékkal magasabb.

A bizottság szerint kevés az olyan „rugalmas” munkaszerződés, amely lehetővé teszi a szülőknek, hogy a munkájukat össze tudják hangolni a családdal.

TASR