A szextől valóban jobban megy a munka?

A jó szexuális élet az életünk minden területére kihat. Javítja az álló- és emlékezőképességet, a szex közben felszabaduló hormonok pedig jó hatással vannak a stresszre. A munkahelyi teljesítményre is jó hatással van – legalábbis egy tanulmány, ami a munka és a szex közötti kapcsolatot vizsgálta, erre világít rá.

Összesen 159 pár házas embert kérdeztek meg a Journal of Managementben megjelent kutatásban. Két hétig figyelték a viselkedésüket, mindannyian dolgoznak, átlagosan 35 évesek, mindannyian heteroszexuálisok. A kéthetes időintervallumban naponta háromszor kellett kitölteniük egy online kérdőívet, reggel, délután és este. A reggeli felmérés az előző este történéseiről és az aktuális hangulatukról faggatta a kutatásban résztvevőket, a délutáni azt vizsgálta, mennyire elégedettek a munkahelyükkel, az esti pedig a munkahelyi konfliktusokra kérdezett rá. Az eredmény szerint azok, akik szexeltek otthon, másnap boldogabban mentek dolgozni. Ez sajnos fordítva is igaz, a felmérés rámutat arra is, hogy akik többet dolgoztak, kevésbé voltak hajlandóak szerelmeskedni, amikor hazamentek.

A jó szexuális élet boldogabbá tesz minket a munkahelyen, de a munkahely zavarja a szexuális élet minőségét és mennyiségét. A szexuális élet tehát biztos, hogy befolyásolja a munkahelyi teljesítményt, ezért is nem szabad hazavinni a melót, hogy majd otthon befejezzük.

A hangulatot egyértelműen a szex okozta hormonális változásnak tudhatjuk be, a dopamin és oxitocin felszabadulása az agyban biztos, hogy pozitívan befolyásolja a férfiak és a nők hangulatát. A tanulmány szerzője, Keith Leavitt az Oregoni Egyetemről legalábbis ezt nevezte meg fő magyarázatnak, és azt is hozzátette: meglepő, de a szexet követő másnap állítólag nagyobb az önuralmunk. Ez az, ami lehetővé teszi, hogy jobban fókuszáljunk a munkára, így nem cikáznak a gondolataink szerteszét.

Egy 2012-es kutatás már bizonyította, hogy a stresszt egyértelműen csökkenti a jó szexuális élet. Azaz, ha egy igen stresszes nap után egymásnak esünk otthon, és ezt rendszeresen űzzük, akkor sokat teszünk azért, hogy csökkentsük a stresszt. Ez nyilvánvalóan boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz bárkit, hiszen a stressz hatására a test élettani funkciói is megváltoznak, olyasmi izgatottságot érzünk, mint harc vagy repülés közben, így fordulhat elő az is, hogy a munkatársak hülyeségeire ingerülten reagálunk. Provokáljuk, gerjesztjük a problémákat, vitákat, ha stressz alatt vagyunk. Ezért is kell a magánélet és a munkahely között megtartani a távolságot.

24.hu